Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Πεδίο μάχης η Μόρια- Δεν μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές
ΕΛΛΑΔΑ

Πεδίο μάχης η Μόρια- Δεν μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές

Πεδίο μάχης θυμίζει ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης στη Μόρια, με μετανάστες να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους με αφορμή το θάνατο 55χρονου Ιρακινού από υπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα. Οι Αρχές να μην μπορούν να παρέμβουν, λόγω της ύπαρξης μικρών παιδιών στον χώρο. Ο «πόλεμος» επικρατεί ανάμεσα σε Αραβες και Αφγανούς. Την Παρασκευή οι αστυνομικοί αρκέστηκαν […]

Πεδίο μάχης θυμίζει ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοποίησης στη Μόρια, με μετανάστες να συγκρούονται βίαια μεταξύ τους με αφορμή το θάνατο 55χρονου Ιρακινού από υπάρχον καρδιολογικό πρόβλημα.

Οι Αρχές να μην μπορούν να παρέμβουν, λόγω της ύπαρξης μικρών παιδιών στον χώρο.

Ο «πόλεμος» επικρατεί ανάμεσα σε Αραβες και Αφγανούς.

Την Παρασκευή οι αστυνομικοί αρκέστηκαν στο να δημιουργήσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές ομάδες «μέχρι την επόμενη φορά», όπως χαρακτηριστικά είπε στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σε κτίσματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες με πολλά παιδιά.

«Το χειρότερο όλων όμως….» όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού, «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων, μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…».

Μόνη προοπτική για τη Μόρια είναι η αποσυμφόρηση του καταυλισμού. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι άμεσα και το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα 1.500 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σήμερα στη Λέσβο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν 7.192 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς, 5.476 ζουν στον καταυλισμό της Μόριας και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές στο νησί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις