Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση, η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Η θρόμβωση είναι κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως με 1 στους 4 ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της, ενώ στην Ελλάδα η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο. Επίσης, 35.000 άνθρωποι στη χώρα μας κάθε έτος παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα μυοκαρδίου. Επιπλέον, 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει καθόλου […]

Η θρόμβωση είναι κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως με 1 στους 4 ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της, ενώ στην Ελλάδα η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο. Επίσης, 35.000 άνθρωποι στη χώρα μας κάθε έτος παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα μυοκαρδίου.

Επιπλέον, 300.000 Έλληνες πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δυστυχώς, μόνο το 7% των ατόμων παγκόσμια ανησυχούν για τη θρόμβωση και τους κινδύνους της, όταν νοσήσουν.

Η θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων και για τον λόγο αυτό, στη χώρα μας συμμετέχουν στον εορτασμό 16 επιστημονικές εταιρείες, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικά επιστημονικά δεδομένα για τη νόσο.

«Η υιοθέτηση των βασικών αρχών της μεσογειακής διατροφής, η άσκηση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης έγκαιρα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα όταν κάποιος αισθάνεται ότι η καρδιά του κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα, είναι οι πλέον βασικοί παράγοντες πρόληψης της νόσου.

Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι μία ακόμα θανατηφόρα μορφή θρόμβωσης, με 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου να συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας. Η σοβαρή οικονομική κρίση έχει δυστυχώς συνέπειες και στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου αφού 1 στους 6 εγκαταλείπει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων, σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛΙΚΑΡ, στο οποίο συμμετέχουν 60.000 άτομα.

Η ενημέρωση ασθενών και επαγγελματιών υγείας, η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου από την παιδική ηλικία κι η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία όπου χρειάζεται, μπορούν να προλάβουν τη θρόμβωση, τονίζουν οι ειδικοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των θανάτων από τη θρόμβωση κατά 25% ως το 2025. «Είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός» τονίζουν οι ειδικοί, φτάνει βέβαια να υιοθετήσουμε όλοι έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να ακολουθείται σε όσους είναι απαραίτητη η κατάλληλη θεραπεία.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις