Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Σας αρέσουν οι πίνακες; Να τι θα κάνετε!
PLUS

Σας αρέσουν οι πίνακες; Να τι θα κάνετε!

Πολλές φορές φτάνει να διαθέτουμε ένα στολίδι για τον τοίχο, έναν πίνακα ζωγραφικής, μια φωτογραφία, αφίσα, ή κάδρο γενικώς. Θα πρέπει να γνωρίζουμε το πού και το πώς θα το τοποθετήσουμε, ώστε να ομορφύνει τον χώρο. Όταν θέλεις να κρεμάσουμε περισσότερα από ένα κάδρα, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που μετατρέπουν την επιλογή της κατάλληλης θέσης […]

Πολλές φορές φτάνει να διαθέτουμε ένα στολίδι για τον τοίχο, έναν πίνακα ζωγραφικής, μια φωτογραφία, αφίσα, ή κάδρο γενικώς. Θα πρέπει να γνωρίζουμε το πού και το πώς θα το τοποθετήσουμε, ώστε να ομορφύνει τον χώρο. Όταν θέλεις να κρεμάσουμε περισσότερα από ένα κάδρα, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που μετατρέπουν την επιλογή της κατάλληλης θέσης σε ευχάριστο παιχνίδι διακόσμησης.

Το καλύτερο ύψος για να κρεμάσουμε ένα κάδρο είναι εκείνο που βάζει το κέντρο της εικόνας του, στο μέσο ύψος των ματιών, δηλαδή περίπου 1,60 μ. από το πάτωμα. Η πιο συνηθισμένη τάση είναι να τα κρεμάμε ψηλότερα από όσο πρέπει.

Αποφύγετε να κρεμάσετε έναν πολύ μικρό πίνακα σε έναν μεγάλο άδειο τοίχο. Καλύτερα να τον τοποθετήσετε ανάμεσα σε δύο παράθυρα ή δύο έπιπλα. Αντίθετα, μια μεγάλη κορνίζα μπορεί άνετα να καλύψει ένα μικρό κομμάτι τοίχου.

Η αρμονία των χρωμάτων: Ο κανόνας που προέχει είναι τα χρώματα του πίνακα ή της φωτογραφίας να είναι αρμονικά με τις αποχρώσεις του δωματίου.

Επάνω από έπιπλα: Αν ένας πίνακας πρέπει να τοποθετηθεί επάνω από ένα έπιπλο, καναπέ, μπουφέ, τραπέζι, γραφείο, συρταριέρα, σεκρετέρ κλπ., θα πρέπει να είναι κεντραρισμένος σε σχέση με αυτό το έπιπλο. Αν επάνω σε αυτό το έπιπλο υπάρχουν διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα, θα πρέπει να βρίσκονται σε θέσεις τέτοιες που να μην κρύβουν μέρος του πίνακα και επιπλέον να διατηρούν την οπτική ισορροπία.

Κάδρα σε οριζόντια διάταξη: Η κλασική πρόταση είναι το κέντρο των κάδρων να βρίσκεται σε μια οριζόντια γραμμή. Μια άλλη διάταξη είναι να ευθυγραμμίζονται οι επάνω ή οι κάτω πλευρές των κορνιζών.

Κάδρα σε κάθετη διάταξη: Θα πρέπει το κέντρο τους να βρίσκεται στοιχισμένο σε μια κάθετη γραμμή. Αλλιώς, καλό είναι να ευθυγραμμίζονται οι αριστερές ή οι δεξιές πλευρές των κορνιζών.

Διορθώνοντας τη γεωμετρία: Πίνακες τοποθετημένοι σε οριζόντια σειρά είναι ιδανικοί για να μακρύνουν οπτικά ένα δωμάτιο, ενώ σε κάθετη σειρά χαρίζουν ύψος στον χώρο.

Πολλά μικρά κάδρα: Αν έχουμε πολλά καδράκια ίδιου μεγέθους ή με παρεμφερές θέμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορες συνθέσεις, όπου κάθε κάδρο καλό θα είναι να απέχει από το διπλανό του περίπου 10 εκατοστά. Οι συνθέσεις αυτές μπορούν να σχηματίζουν τριάδα σε ευθεία γραμμή (οριζόντια ή κάθετα), τετράγωνο (με 4 κάδρα) ή ορθογώνιο παραλληλόγραμμο (με 6 κάδρα).

Η συμμετρία των πολλών: Αν η σύνθεση περιλαμβάνει πολλά κάδρα σε διαφορετικά μεγέθη, φροντίστε να υπάρχει συμμετρία είτε ως προς τον οριζόντιο είτε ως προς τον κάθετο άξονα είτε και ως προς τους δύο ταυτόχρονα. Μια άλλη λύση είναι να κρεμαστούν τα κάδρα κατά τρόπο, ώστε όλα μαζί να σχηματίζουν ένα τετράγωνο, τρίγωνο, ορθογώνιο ή οβάλ σχήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις