Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πιτσιλής: «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν»

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής είναι απόλυτος και σαφής: «Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα». Προσθέτει μάλιστα ότι «στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που […]

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής είναι απόλυτος και σαφής: «Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα». Προσθέτει μάλιστα ότι «στην ίδια κατεύθυνση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που μας παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετακίνησης εισοδήματος πέραν των συνόρων.

Πρέπει να σας πω όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μονομερώς. Για το λόγο αυτό, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις φορολογικές διοικήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών σε ό,τι αφορά το θέμα της απώλειας εσόδων, όπως για το λαθρεμπόριο».

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στον φορολογικό στρατηγικό σχεδιασμό, λέγοντας ότι «στόχος είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, του φορολογούμενου, ο όποιος θέλει να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του. Παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από στελέχη τα οποία θα έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τα προσόντα για να το κάνουν. Επιμένοντας στην εφαρμογή της αρχής της φορολογικής δικαιοσύνης, από όλες τις υπηρεσίες μας. Παράλληλα όμως, δίνοντας έμφαση στην τήρηση των δικών μας υποχρεώσεων. Θα αναφερθώ για παράδειγμα στις επιστροφές φόρων, τις οποίες θέλουμε να επιταχύνουμε, ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτή η κατάσταση, που στερεί ρευστότητα από τις επιχειρήσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Ήδη, τον Σεπτέμβριο, το συνολικό ποσό που επέστρεψε η Α.Α.Δ.Ε. σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ. Με βάση αυτή την επίδοση, οι συνολικές εκκρεμότητες για επιστροφές φόρων από την Α.Α.Δ.Ε., από 2,5 δισ. ευρώ, που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, περιορίστηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της χρημάτων, που επιστρέψαμε, οφείλεται και στην κάλυψη των 300 εκ. ευρώ επιστροφών, που προέκυψαν μέσα στο Σεπτέμβριο. Επιπλέον, ζήτησα από όλες τις Δ.Ο.Υ. να καταγράψουν άμεσα σε επίπεδο Α.Φ.Μ. όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφής φόρων, το χρόνο καθυστέρησης και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει η κάθε επιστροφή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις