Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση ζητά ο Γιάννης Στουρνάρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Tην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, επισήμανε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Ετσι», είπε, «θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων […]

17.10.2017 | 10:03

Tην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να γίνουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, επισήμανε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. «Ετσι», είπε, «θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος και την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος».

Την επισήμανση αυτή έκανε ο κ. Στουρνάρας σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Παν. Λιαργκόβα και Χρ. Παπαγεωργίου «Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο – Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της σημερινής νομισματικής ένωσης σε μια πληρέστερη οικονομική και νομισματική ένωση και σημείωσε ότι τώρα, που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει η συζήτηση αυτή.

«Εχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι σήμερα, αλλά απέχουμε πολύ από τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ομόσπονδου κράτους, που –δεν σας το κρύβω– θα ήταν για μένα η καλύτερη προοπτική», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των μηχανισμών μακροοικονομικής εξισορρόπησης, ώστε να λειτουργούν συμμετρικά τόσο για τις χώρες-μέλη με ελλείμματα, όσο και για τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα. Χαρακτηριστικά, υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες που επί 7-8 χρόνια εμφανίζουν πλεόνασμα 7% του ΑΕΠ τους στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους, ενώ οι κανονισμοί της Ε.Ε. προβλέπουν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν μπορεί να κινείται πέρα από τα όρια του -3% έως +5% του ΑΕΠ. «Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα, όπως εμείς», είπε.

Exit mobile version