Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Lou Xsoun: Το ημερολόγιο ενός τρελού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Lou Xsoun: Το ημερολόγιο ενός τρελού

Το έργο «Λου Χσουν: To ημερολόγιο ενός τρελού», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Λου Χσουν, μιας θεμελιώδους για την ιστορία των κινέζικων γραμμάτων φυσιογνωμίας που συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανεβαίνει στη σκηνή του Small Argo full of Art, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα-Τρίτη στις […]

Το έργο «Λου Χσουν: To ημερολόγιο ενός τρελού», βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Λου Χσουν, μιας θεμελιώδους για την ιστορία των κινέζικων γραμμάτων φυσιογνωμίας που συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ανεβαίνει στη σκηνή του Small Argo full of Art, σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα-Τρίτη στις 21:00.

Η πλοκή του ακολουθεί κατά βήμα την ιστορία ενός κινέζου που βλέπει και αισθάνεται το περιβάλλον του εντελώς διαφορετικά από τους συγχωριανούς του. Πρώην δημόσιος υπάλληλος σε μια κινέζικη επαρχία, θέτει συνεχώς άμεσα ερωτήματα για τη θέση του ανάμεσα στους συνανθρώπους. Απροστάτευτος και μόνος λόγω της διαφορετικότητας του, με τη γλώσσα ενός παιδιού, ζει παγιδευμένος σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον, που τον αναγκάζει να σκέφτεται τα χειρότερα για την ανθρώπινη φύση.

Βυθισμένος στις εμμονές και τους παραλογισμούς του, ξεδιπλώνει μέσα από προσωπικές αφηγήσεις τον ιδιαίτερο ψυχισμό του και τη ζωή του. Η δική του ματιά και αλήθεια είναι και η πραγματική εξήγηση όσων συμβαίνουν γύρω του. Όμως κανείς δεν πιστεύει έναν τρελό και όλοι φοβούνται αυτό που δεν γνωρίζουν… Όπως και στα άλλα δύο ημερολόγια ενός τρελού (Νικολάι Γκόγκολ και Γκυ ντε Μωπασσάν) ο «τρελός» του Χσουν κινείται κι αυτός σε ένα κομφορμιστικό κοινωνικό πλαίσιο τόσο αυταρχικό και υποκριτικό που δεν μπορεί να το αντέξει.

Η διασκευή και μετάφραση του έργου από το Δημήτρη Ζουγκό στηρίχτηκε στην όσο δυνατόν πιο έγκυρη πιστότητα του πρωτότυπου ενώ το κείμενο διανθίστηκε με ποιητικά και μουσικά μέρη, απαραίτητα για την μεταφορά του διηγήματος στο θέατρο. Ο μουσικός / συνθέτης Christos Pappas συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική και μελοποίησε τα ποιητικά μέρη του έργου, τα οποία ερμηνεύει ζωντανά επί σκηνής.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:

Ο Λου Χσουν (1881 – 1936), θεωρείται  η μεγαλύτερη μορφή της κινεζικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Το «Ημερολόγιο ενός τρελού» είναι το πρώτο διήγημά του που είδε το φως της δημοσιότητας. Το δράμα του «τρελού» ήρωά του, που μέσα από μικρά παραληρήματα, προσπαθεί να στήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους άλλους, ήταν ουσιαστικά μια επίθεση στην παραδοσιακή Κίνα. Οι επαναστατικές απόψεις του και ο βαθύς ανθρωπισμός του, τον έκαναν έναν από τους ήρωες της μετεπαναστατικής Κίνας.

Ταυτότητα Παράστασης

  • Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
  • Μετάφραση/διασκευή: Δημήτρης Ζουγκός
  • Ερμηνευτές: Νίκος Παντελίδης, Σπύρος Βάρελης
  • Μουσική σύνθεση/μουσικός επί σκηνής: Christos Pappas
  • Σκηνικά/ Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
  • Χορογραφία/ Κίνηση: Χρύσα Καψούλη
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
  • Φωτογραφία: Πέτρος Σοφικίτης
  • Αφίσα: Κατερίνα Βαλσαμάκη
  • Παραγωγή: Θέατρο Αργώ

 INFO

Χώρος: A Small Argo full of Art, Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο

Πρεμιέρα: Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 75’

Εισιτήρια: €12, €10 (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr και το ταμείο του θεάτρου.

Πληροφορίες-Ταμείο θεάτρου: 210 520 1684

Website: www.asmallargofullof.art

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις