Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Θεόδωρος Μαντάς: “Στον πυρήνα του ενδιαφέροντος ο νέος δικηγόρος”
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Θεόδωρος Μαντάς: “Στον πυρήνα του ενδιαφέροντος ο νέος δικηγόρος”

«Υπερκομματική και ανεξάρτητη, με γνώμονα την ανάδειξη στον ΔΣΑ συναδέλφων καταξιωμένων επαγγελματικά στον κλάδο με ρόλο πρωταγωνιστικό στα δρώμενα της Δικαιοσύνης», χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο γνωστός δικηγόρος κ. Θεόδωρος Μαντάς. Με στόχο ο Δικηγορικός Σύλλογος να ανακτήσει το κύρος του και να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της καθημερινής […]

«Υπερκομματική και ανεξάρτητη, με γνώμονα την ανάδειξη στον ΔΣΑ συναδέλφων καταξιωμένων επαγγελματικά στον κλάδο με ρόλο πρωταγωνιστικό στα δρώμενα της Δικαιοσύνης», χαρακτηρίζει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο γνωστός δικηγόρος κ. Θεόδωρος Μαντάς. Με στόχο ο Δικηγορικός Σύλλογος να ανακτήσει το κύρος του και να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της καθημερινής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ο κ. Μαντάς υπόσχεται παράλληλα να βάλει στον πυρήνα του ενδιαφέροντος του Συλλόγου τον νέο δικηγόρο και να τον στηρίξει στην προσπάθειά του για επιβίωση.

Ποιός είναι ο Θεόδωρος Μαντάς;

«O Θεόδωρος Μαντάς είναι ένας αυτοδημιούργητος μάχιμος Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων Μαχομένων Δικηγόρων, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, μέλος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Συνταγματικών και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ και Υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις επερχόμενες εκλογές της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2017».

Η υποψηφιότητα Μαντά εντάσσεται σε στενά κομματικά πλαίσια;

«Υπερκομματική και ανεξάρτητη υποψηφιότητα με γνώμονα την ανάδειξη στον ΔΣΑ συναδέλφων καταξιωμένων επαγγελματικά στον κλάδο με ρόλο πρωταγωνιστικό στα δρώμενα της Δικαιοσύνης. Δικηγόροι μάχιμοι με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, όχι προερχόμενοι από τους κομματικούς σωλήνες. Στόχος μας είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος να ξαναβρεθεί στο επίκεντρο της καθημερινής λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Να παρευρίσκεται διαρκώς στα δικαστήρια, εκεί που δοκιμάζεται η υπομονή του Έλληνα πολίτη και η αντοχή του δικαιϊκού μας συστήματος».

Το όραμα του Θεόδωρου Μαντά για το μέλλον του δικηγορικού συλλόγου και του επαγγέλματος;

«Σημείο κομβικό ο αναντικατάστατος ρόλος του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ο ρόλος του τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική κρίση, αλλά κυρίως η κρίση αξιών συνέβαλαν καθοριστικά στην υποβάθμιση αυτή. Διαρκής αγώνας για τη βελτίωση της θέσης του δικηγορικού κλάδου, που σήμερα χειμάζεται ασφυκτικά. Να απομακρυνθούμε από στρεβλώσεις και συμβολισμούς, που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία από το ουσιαστικό περιεχόμενο των δικηγορικών κινητοποιήσεων και αναπαράγουν στερεότυπα άλλης εποχής. Ώρα να ανασκουμπωθούμε και να ανατάξουμε τον θεσμικό μας ρόλο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Ο κλάδος των δικηγόρων είναι από τους πρώτους που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Υπάρχει σχέδιο αλλαγής αυτής της κατάστασης, που οδηγεί στη συρρίκνωση του επαγγέλματος;

«Οι προτάσεις που έχουμε είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ΔΣΑ, οι οποίες θα αναβαθμίζουν και θα διευρύνουν την επαγγελματική ύλη και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και απασχόλησης των δικηγόρων. Στόχος μας είναι ο περιορισμός των συνθηκών “ασφυξίας” που έχει προκληθεί σε ολόκληρο το δικηγορικό σώμα, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς νέους συναδέλφους στην απόφαση διαγραφής τους από τα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου ή σε πλήρη ή μερική αναστολή από την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος».

Συχνά ο δικηγορικός «κόσμος» κατηγορείται για συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς και για φαινόμενα διαφθοράς. Μπορεί αυτή η αντίληψη να αλλάξει και με ποιούς τρόπους;

«Αστειότητες τα περί διαφθοράς. Λόγω της στενής συνάφειας του δικηγορικού λειτουργήματος με την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των βουλευτικών εδράνων καταλαμβάνεται από δικηγόρους, είναι λογικό επακόλουθο η πλειονότητα του κόσμου να έχει στρεβλωμένη αντίληψη. Είναι ανεπίτρεπτη η ώσμωση του δικηγόρου είτε με τη δικαστική, είτε με την πολιτική εξουσία. Η αποστολή του είναι να βρίσκεται διαρκώς στις επάλξεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του διωκόμενου ανθρώπου».

Ο δικηγορικός σύλλογος και οι απόψεις του συχνά αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο. Αυτό όμως άρχισε να «φθίνει» τα τελευταία χρόνια. Πώς θα αποκτήσει ο κλάδος και οι λειτουργοί του την χαμένη αξιοπιστία και θα βρουν πάλι την θέση τους στο δημόσιο διάλογο;

«Βασικός στόχος της υποψηφιότητάς μου είναι η ανάκτηση του κύρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και η συμμετοχή του με προτάσεις όχι μόνο για θέματα αμιγώς νομικά, αλλά γενικότερα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει σημαντικό θεσμικό ρόλο, ο δε Πρόεδρός του ως Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδος έχει βαρύνοντα λόγο για όλα τα νομικά ζητήματα του δημοσίου διαλόγου. Ο δικηγορικός κλάδος, που σήμερα βάλλεται από παντού, δεν μπορεί να κατευθύνεται σε λύσεις ατομικές, αλλά μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της θέσης του δικηγόρου».

Το 25% των νέων δικηγόρων δεν πραγματοποίησαν ούτε μία παράσταση το 2017. Πώς προτίθεστε να το αντιμετωπίσετε;

«Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με θεσμικά μέτρα και ειδικότερα με τη διεύρυνση της επαγγελματικής ύλης και του θεσμού της νομικής βοήθειας (legal aid) σε όλα ανεξαιρέτως τα δικαστήρια και στα πλημμελήματα, και μάλιστα με πρόκριμα τον υποχρεωτικό διορισμό στα πλημμελειοδικεία των νεότερων δικηγόρων. Ο νέος δικηγόρος τα τελευταία χρόνια είδε το Δικηγορικό Σύλλογο να απομακρύνεται από τα προβλήματά του. Η δική μας θέση είναι ο ΔΣΑ να ξαναβάλει στον πυρήνα του ενδιαφέροντός του το νέο δικηγόρο και να τον στηρίξει στην προσπάθειά του για επιβίωση».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις