Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία, ειρωνική η απάντηση Πουτζντεμόν
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τελεσίγραφο Ραχόι στην Καταλονία, ειρωνική η απάντηση Πουτζντεμόν

Τελεσίγραφο έστειλε ο Μαριάνο Ραχόι στον Κάρλες Πουτζντεμόν, λέγοντας του πως έχει προθεσμία μόλις πέντε ημερών προκειμένου να επιβεβαιώσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι. Έτσι έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει «απαντήσει» επίσημα, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe. Πρόκειται για τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού, με […]

Τελεσίγραφο έστειλε ο Μαριάνο Ραχόι στον Κάρλες Πουτζντεμόν, λέγοντας του πως έχει προθεσμία μόλις πέντε ημερών προκειμένου να επιβεβαιώσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας ή όχι.

Έτσι έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει «απαντήσει» επίσημα, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Πρόκειται για τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού, με το οποίο απειλεί ότι θα αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο της περιοχής, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη αποκήρυξη της ανεξαρτησίας.

Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να «επανορθώσει». Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν απάντησε με αρκετά ειρωνική διάθεση: «Ζητάς διάλογο και απαντούν βάζοντας στο τραπέζι το 155. Καταλάβαμε», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter,

Ο Μαρίανο Ραχόι απέρριψε πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, μια μέρα μετά την υπογραφή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο Καταλανός πρόεδρος φαίνεται μπερδεμένος και πιεσμένος από τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, κάτι που έχει εξοργίσει τους πολίτες που του χρεώνουν «κωλοτούμπα».

Μετά το «ναι» δύο εκατομμυρίων Καταλανών υπέρ της απόσχισης στο ταραχώδες δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, ο Πουτζδεμόν δήλωσε πάντως πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας. Όπως περιγράφουν τα διεθνή μέσα, «εκείνος που βάζει φωτιά στα θεμέλια της Ευρώπης, σπρώχνοντας την Ισπανία σε εμφύλιο και κάνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας να φαίνονται παιχνιδάκι μπροστά σε αυτό που έρχεται από τα νοτιοδυτικά», δεν σκοπεύει να το βάλει κάτω. Απλώς, αναστέλλει την διαδικασία.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως είναι πρόθυμος να πεθάνει για τον σκοπό του ή να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Από τότε που θυμάται ακόμα τον εαυτό του, ονειρεύεται μια ανεξάρτητη Καταλονία, έχει πει στο παρελθόν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις