Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Έκανε την “μεγάλη” κίνηση ο Πουτζντεμόν- “Δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει”
ΚΟΣΜΟΣ

Έκανε την “μεγάλη” κίνηση ο Πουτζντεμόν- “Δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει”

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ. «Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας» «Καλούμε όλα […]

epa06252903 People leave flags and flowers in a Police car during a rally called by the 'Societat Civil Catalana' (Civil Catalan Society) in downtown Barcelona, Spain, 08 October 2017. Their aim is to support the unity of Spain and its Constitution after the Catalan Independence Referendum held on 01 October which they claim was illegal. EPA/JOSE COELHO

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν «δεν ξέρει που βρίσκεται και που πηγαίνει» δήλωσε σήμερα η η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία, έπειτα από την υπογραφή από τον Πουτζντεμόν της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας και την παράλληλη αναστολή των συνεπειών αυτής.

«Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει που βρίσκεται, που πηγαίνει, και που θέλει να πάει», δήλωσε η Σανταμαρία στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη 09:00 (τοπική ώρα), 10:00 ώρα Ελλάδας, για να καθοριστεί η απάντηση στην κρίση.

Carles_Puigdemont-condol-Muriel_Casals_1522657920_26639494_1500x1000

Εκτός από το τεράστιο χτύπημα που δέχτηκε ήδη ο τουρισμός της Βαρκελώνης, με δεκάδες χιλιάδες ακυρώσεις των κρατήσεων να προκαλούν πανικό, τράπεζες και επιχειρήσεις ετοιμάζονται να φύγουν.

Η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία Catalana Occident ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα έδρα της. Η τεράστια εταιρεία βιοτεχνολογίας Oryzon ήδη ανακοίνωσε ότι φεύγει, ενώ και η ιστορική κλωστοϋφαντουργία DOGI μεταφέρεται στη Μαδρίτη.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται και το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της ισπανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Καταλονία. Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία πάντως δήλωσε,  προκαταβολικά, δίνοντας το στίγμα και του συμβουλίου, ότι ο ηγέτης της Καταλονίας «δεν ξέρει πού βρίσκεται και πού πηγαίνει», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι μια ομιλία κάποιου που δεν ξέρει πού βρίσκεται, πού πηγαίνει, και πού θέλει να πάει».

kdVAoFC2gHRfftGlHxEw

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει διαβουλεύσεις με τα κόμματα αναζητώντας τη μέγιστη πολιτική συναίνεση. Η Μαδρίτη πάντως απορρίπτει το άνοιγμα Πουτζεμόντ και το ερώτημα είναι αν τελικά η προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου παραμένει.

Ο Ραχόι, άλλωστε, έχει καταστήσει σαφές ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η Βαρκελώνη να αποστασιοποιηθεί οριστικά από κάθε ενδεχόμενο κήρυξης ανεξαρτησίας, κάτι που φαντάζει αδύνατο μετά και την χθεσινή ομιλία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις