Θέλεις να αγοράσεις νέο κινητό; Αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξεις!

PLUS

Θέλεις να αγοράσεις νέο κινητό; Αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέξεις!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Αντώνης Γεωργακόπουλος

– του Αντώνη Γεωργακόπουλου Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας τα τελευταία χρόνια. Άλλοι τα χρησιμοποιούν απλά…για να παίρνουν τηλέφωνο, άλλοι για να εξερευνούν το διαδίκτυο και να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, και άλλοι για να εξυπηρετούν επαγγελματικούς σκοπούς. Φτάνοντας στο δια ταύτα. Θες να αγοράσεις καινούρια συσκευή, αλλά […]

08.10.2017 | 21:13

– του Αντώνη Γεωργακόπουλου

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας τα τελευταία χρόνια.

Άλλοι τα χρησιμοποιούν απλά…για να παίρνουν τηλέφωνο, άλλοι για να εξερευνούν το διαδίκτυο και να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, και άλλοι για να εξυπηρετούν επαγγελματικούς σκοπούς.

Φτάνοντας στο δια ταύτα. Θες να αγοράσεις καινούρια συσκευή, αλλά δεν ξέρεις τί πρέπει να προσέξεις; Μην ανησυχείς, αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη, προτού ξοδέψεις τα χρήματά σου σε μια λάθος αγορά.

Κατ’ αρχάς, το ότι ένα προϊόν είναι πολυδιαφημισμένο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και το καλύτερο στην κατηγορία τιμής στην οποία “παίζει”, ή ότι ανταποκρίνεται πλήρως στη χρήση για την οποία το προορίζεις.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ψάξεις αρκετά για να βρεις αυτό που ταιριάζει τόσο στις απαιτήσεις σου, όσο…και στην τσέπη σου.

Παρακάτω, θα διαβάσετε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να τσεκάρετε πριν ανοίξετε το πορτοφόλι σας για να αγοράσετε ένα καινούριο smartphone.

Ποιότητα κατασκευής

Για αρκετούς παίζει μεγάλο ρόλο, για άλλους όχι. Το κάθε υλικό κατασκευής έχει τα υπέρ και τα κατά του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αν ένα κινητό είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή αλουμίνιο, τότε πρόκειται για μια πιο στιβαρή συσκευή που αντέχει στις πτώσεις, αλλά συνεπάγεται μεγαλύτερο βάρος για τα χέρια μας, και υψηλότερη τιμή.

Από την άλλη, τα πλαστικά κινητά, είναι πιο ελαφριά και άνετα στη χρήση, φθηνότερα, αλλά πιο επιρρεπή στις γρατζουνιές.

Κάμερα

Οι εποχές που ο κόσμος κοιτούσε μόνο και μόνο τα megapixels, έχουν περάσει. Πλέον, τη μεγαλύτερη σημασία παίζει ο φακός που “φοράει” μια συσκευή. Για να καταλάβετε αν η κάμερα του κάθε κινητού ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε δείγματα από λήψεις της συσκευής, τόσο σε κατάσταση ημέρας, όσο και όταν πέφτει η νύχτα.

 

Μπαταρία

 

Πόσες και πόσες φορές βρίσκεστε στο δρόμο, στη δουλειά, στην καφετέρια και ξεμένετε από μπαταρία, ψάχνοντας απεγνωσμένα για φορτιστή; Η χωρητικότητα στις μπαταρίες, μετριέται σε μιλιαμπερόρια (mAh). Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, δεν παίζει μόνο αυτό ρόλο, καθώς αν μια μεγάλη μπαταρία συνεργάζεται με έναν ενεργοβόρο επεξεργαστή, τότε χάνει αυτόματα το πλεονέκτημα της.

Επεξεργαστής – Μνήμη RAM

 

Κυρίως αυτά τα δύο, είναι που φροντίζουν ώστε η συσκευή σας να λειτουργεί άνετα και γρήγορα χωρίς “κολλήματα”. Όσον αφορά τη μνήμη RAM, τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα έχει, τόσο περισσότερες εφαρμογές θα μπορεί να τρέξει στο παρασκήνιο χωρίς να επιβαρύνεται αισθητά η συσκευή σας. Αποφύγετε συσκευές με 1GB RAM και θεωρείστε σαν βάση τα 2GB για απροβλημάτιστη λειτουργία. Φυσικά τα 3 και 4GB τα βρίσκουμε στις συσκευές της υψηλής κατηγορίας τιμής. Στα του επεξεργαστή, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.

Υπάρχουν πολλά “μοντέλα” επεξεργαστών εκεί έξω, και θα χρειαστεί να κάνετε προσωπική έρευνα για να ανακαλύψετε ποιος ταιριάζει στα μέτρα σας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως ο χρονισμός του επεξεργαστή (τα γνωστά γκιγκαχέρτζ ή GHz), δεν παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο.

Ο κάθε επεξεργαστής (CPU), έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Άλλος κάνει καλύτερη εξοικονόμηση στην μπαταρία αλλά είναι πιο αδύναμος, άλλος ακριβώς το αντίθετο και ούτω καθεξής.

Οθόνη

Το μέγεθος της οθόνης μετριέται σε ίντσες. Το πόσες ίντσες επιθυμεί κάποιος να είναι η οθόνη, είναι καθαρά υποκειμενικό και βασίζεται στο τί τον βολεύει περισσότερο.

Ωστόσο, αυτό που τους ενδιαφέρει όλους, είναι η σωστή απεικόνιση των χρωμάτων και η ανάλυσή τους.

Για να το διαπιστώσουμε αυτό με αριθμούς, πρέπει να κοιτάξουμε τα PPI (πίξελς ανά ίντσα) της οθόνης. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο καλύτερο για εμάς.

Αναφορικά με την ευθραυστότητα της οθόνης, θα πρέπει να ελέγξουμε αν το γυαλί του πάνελ μας είναι Gorilla Glass, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Corning, και φημίζεται για την αντοχή του απέναντι σε πτώσεις και γρατζουνιές.

Λογισμικό

Τα πιο δημοφιλή λογισμικά είναι το Android, και το iOS που “τρέχει” στα iPhone.

Το Android, φημίζεται για την ελευθερία που προσφέρει στο χρήστη, ενώ το λογισμικό των συσκευών της Apple έχει πιο “σοβαρό” ύφος.

Όποιο από τα δύο και να επιλέξετε, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πως αν χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη έκδοση του λογισμικού, τότε μπορεί ακόμη και να μη μπορείτε να κατεβάσετε αρκετές εφαρμογές.

Notification Led

Το γνωστό φωτάκι που σε ειδοποιεί αν έχεις κάποιο νέο μήνυμα ή ειδοποίηση. Κι όμως, εν έτει 2017 δεν το διαθέτουν όλες οι συσκευές, και θα πρέπει να το ψάξεις.

Δακτυλικό αποτύπωμα

 

Καλές οι βασικές λειτουργίες, αλλά τα μικρά «δωράκια» είναι που κάνουν την διαφορά. Ένα σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων σας προσφέρει ασφάλεια στα δεδομένα σας, ενώ αποτρέπει και τους «περίεργους» να ανοίγουν την συσκευή χωρίς την συγκατάθεσή σας.

USB OTG (On-The-Go)

Έχετε ένα έγγραφο, ένα τραγούδι ή ένα βίντεο στο USB σας και θέλετε να το “τρέξετε”, αλλά δεν έχετε υπολογιστή μαζί σας; Κανένα πρόβλημα. Τα κινητά που υποστηρίζουν τη λειτουργία αυτή μπορούν να “διαβάσουν” στικάκια και να σε βγάλουν πολλές φορές από τη δύσκολη θέση.

Τιμή

Φτάσαμε στο πιο σημαντικό κριτήριο. Την τιμή. Πρώτα οριοθετείς το μπάτζετ σου, και μετά αναζητάς όλα τα παραπάνω. Όταν μια συσκευή είναι ελαφρώς ακριβότερη από μια άλλη, αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως είναι και καλύτερη. Βγάλε ένα συμπέρασμα για ένα κινητό από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, και αποφάσισε αν όντως αξίζει την τιμή αυτή.

Μα καλά, πού θα τα βρω όλα αυτά;

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που φιλοξενούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών, ωστόσο, η πιο γνωστή και έγκυρη είναι το GSM Arena. Πρόκειται για ένα σάιτ που είναι γνωστό παγκοσμίως, και σου δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να συγκρίνεις δύο ή τρεις συσκευές μεταξύ τους.

Exit mobile version