Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΝΔ: Αλλαγή αφηγήματος και «υφαρπαγή ατζέντας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Αλλαγή αφηγήματος και «υφαρπαγή ατζέντας»

από τον Γιάννη Ντσούνο Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί αναρωτιούνται αν η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αφήγημα αφού το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δείχνει να απομακρύνεται. Επιπλέον δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια «υφαρπαγής» της πολιτικής ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εδώ και […]

367_ntzounos1

από τον Γιάννη Ντσούνο

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί αναρωτιούνται αν η ΝΔ οφείλει να αλλάξει αφήγημα αφού το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δείχνει να απομακρύνεται. Επιπλέον δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε μια διαρκή προσπάθεια «υφαρπαγής» της πολιτικής ατζέντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εδώ και 15 πλέον μήνες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από του βήματος της Βουλής εκλογές, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν το αίτημα αυτό σημαία και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών τόλμησαν να πιστέψουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία θα αποτελούσε αυτόματα και «πανάκεια» για την χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Με γνώμονα τις δημοσκοπικές μετρήσεις που έδειχναν τη ΝΔ να προηγείται κατά πολύ του κυβερνώντος κόμματος, αρκετοί υποστήριζαν ότι σε μια ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την αυτοδυναμία.

Ωστόσο από την πρώτη αναφορά του κ. Μητσοτάκη για εκλογές έως σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα επιχειρήματα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να φθίνουν. Και αυτό για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί το σενάριο της αυτοδυναμίας δείχνει να απομακρύνεται, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση αντί για αύξηση της διαφοράς των δύο κομμάτων. Δεύτερον, γιατί η ΝΔ δεν έχει ενεργούς συμμάχους σε αυτό της το αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που έκανε λόγο για εκλογές όχι νωρίτερα από το 2019, γεγονός που ανάγκασε τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει για «παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας. Και τρίτον, γιατί οι ίδιοι οι πολίτες δεν ζητούν με την ίδια επιμονή προσφυγή στις κάλπες, αλλά προκρίνουν την αλλαγή στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Οι επιτελείς της Πειραιώς εντόπισαν γρήγορα το πρόβλημα τακτικής που ανέκυπτε για τη ΝΔ και το ζήτημα τέθηκε σε κορυφαίο επίπεδο σε αρκετές συσκέψεις παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν διαφαίνονται στον πολιτικό λόγο που αρθρώνει πλέον τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, όσο και τα στελέχη της ΝΔ. Η ρητορική των εκλογών παραμένει ως λύση για τη ΝΔ, αλλά προηγούνται οι πολίτες και η οικονομική σταθερότητα στην χώρα. Έτσι και η ΝΔ δεν αλλάζει -επισήμως- αφήγημα και υπάρχει η δυνατότητα να στραφεί η συζήτηση σε αμιγώς οικονομικά θέματα, όπως φορολογία και φορολογικοί συντελεστές, προσέλκυση επενδύσεων, υστέρηση εσόδων κ.λπ., που στη ΝΔ θεωρούνται προνομιακά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα από το καμπανάκι που ήχησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «εισχωρήσει» στην ατζέντα της ΝΔ, με αποτέλεσμά η ΝΔ να μην θέτει την ατζέντα, αλλά να «ακολουθεί» την κυβέρνηση. Η εμφάνιση του πρωθυπουργού σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η απόφαση του υπουργού μεταφορών να απειλήσει ακόμη και με απολύσεις εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η σύμπνοια του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές στο εργασιακό νομοσχέδιο και στην περικοπή των συντάξεων και την περαιτέρω αύξηση της φορολογίας ανησύχησαν ιδιαίτερα τους επιτελείς της Πειραιώς και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό στη ΝΔ ξεκίνησαν μια εκστρατεία αποδόμησης των κυβερνητικών κινήσεων μια προς μία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε, όπως ήταν φυσικό, την πλήρη αποδόμηση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η αρχή έγινε με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής και όχι μόνο, αφού ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε -και αυτό γίνεται για πρώτη φορά- και στην επιτροπή που συζητήθηκε το θέμα της μόλυνσης του Σαρωνικού. Στις τοποθετήσεις του ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε κανένα θέμα της επικαιρότητας «να πέσει κάτω» και χρέωσε στον Αλέξη Τσίπρα τις αποτυχίες στον τομέα των επενδύσεων, την υστέρηση των εσόδων, την αναβολή της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αστοχία στους χειρισμούς της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό και την ανοχή που δείχνει ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο.

Όμως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έμεινε μόνο στην παρουσία του στην Βουλή, αλλά οργάνωσε και μια στρατηγική αντεπίθεση πραγματοποιώντας κάθοδο στην κοινωνία. Επισκέφτηκε χώρους εργασίας, κατηφόρισε στις παραλίες του Σαρωνικού από την Γλυφάδα έως την Σαλαμίνα και μίλησε σε νέους, σε άνεργους, σε φοιτητές, σε επιστήμονες και σε συνδικάτα. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι καρποφόρησε, αφού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις όλο και περισσότεροι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται την ΝΔ για την αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Την σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΝΔ έχουν πάρει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, αλλά και το σύνολο των βουλευτών, που μιλούν σε μέσα ενημέρωσης ή σε περιοδείες ανά την χώρα. Οι εντολές είναι σαφείς: Το σύνολο των κινήσεων της κυβέρνησης ανήκουν στην σφαίρα της επικοινωνιακής πολιτικής και όχι της ουσίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός οι βουλευτές της ΝΔ θα θυμίζουν διαρκώς τις δηλώσεις των σημερινών υπουργών όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και την στάση που τηρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση στα θέματα των επενδύσεων και της ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η αντεπίθεση της ΝΔ θα κορυφωθεί στο επικείμενο συνέδριό της, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η συμμετοχή και η παρουσία σε αυτό προσώπων που δεν ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο της ΝΔ, αλλά ικανοποιούνται από το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση στη ΔΕΘ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνέδριο του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην «διεύρυνση» του κόμματος και θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, σε όλους τους «ορθολογικά σκεπτόμενους πολίτες».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις