Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Με ποιες τροφές θα προλάβετε τον καρκίνο του οισοφάγου
ΥΓΕΙΑ

Με ποιες τροφές θα προλάβετε τον καρκίνο του οισοφάγου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του σώματος. Δεν είναι σημαντικός μόνο για την ανάπτυξη της γεύσης και της οσμής σε εμβρυϊκό και παιδικό στάδιο, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, […]

bigstock--158296622

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του σώματος. Δεν είναι σημαντικός μόνο για την ανάπτυξη της γεύσης και της οσμής σε εμβρυϊκό και παιδικό στάδιο, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία των κυττάρων, την επούλωση τραυμάτων, ενώ βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αποτρέψει τις μολύνσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει έλλειψη ψευδαργύρου σε ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου, υποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο μέταλλο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από την ασθένεια.

Ωστόσο, οι μοριακοί μηχανισμοί που αποτελούν το υποκείμενο των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων του ψευδαργύρου ήταν ένα μυστήριο μέχρι τώρα. Ψευδάργυρος, ασβέστιο και καρκίνος του οισοφάγου

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Zui Pan, του Κολλεγίου Νοσηλευτικής και Καινοτομίας για την Υγεία του πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington, μαζί με τους συνεργάτες του διαπίστωσαν, ότι ο ψευδάργυρος στοχεύει και μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο κανάλι ασβεστίου στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, εμποδίζοντάς τα να πολλαπλασιαστούν, ή να αναπτυχθούν και να διαχωριστούν.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον τρόπο που οι ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του οισοφάγου και τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα ανταποκρίνονται στον ψευδάργυρο.

Διαπίστωσαν ότι στα οισοφαγικά καρκινικά κύτταρα, το εν λόγω μέταλλο αναστέλλει ένα κανάλι ασβεστίου που ονομάζεται Orai1. Αυτό με την σειρά του καταστέλλει την αυξανόμενη σηματοδότηση του ασβεστίου, ενός γνωστού παράγοντα ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.

Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος δεν στοχεύει το κανάλι ασβεστίου σε υγιείς κυτταρικές σειρές.

«Η μελέτη μας -για πρώτη φορά- αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερευαίσθητα σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, διαδικασία που απουσιάζει στα φυσιολογικά κύτταρα, και έτσι αναστέλλει επιλεκτικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, φαίνεται, ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο μπορούν να συνδεθούν», εξηγεί ο δρ. Pan

Οι ειδικοί συνιστούν σε άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν περίπου 11 mg και 8 mg ψευδαργύρου, αντίστοιχα, σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις