Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατέληξε το ΚΑΣ για το Ελληνικό: “Κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο”
ΕΛΛΑΔΑ

Κατέληξε το ΚΑΣ για το Ελληνικό: “Κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο”

Περισσότερο από 12 ώρες κράτησε η μαραθώνια και θυελλώδης συνεδρίαση του ΚΑΣ και στο Μαξίμου άρχισαν τα πρώτα χαμόγελα. Σχεδόν ομόφωνα, κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος περί τα 280 στρέμματα στο σύνολο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού. Η απόφαση αυτή παρότι φαίνεται ως η πλέον συμβιβαστική θέτει σοβαρά προβλήματα. Να σημειωθεί, ότι παλαιότερη πρόταση αφορούσε στην κήρυξη, ως […]

article10887.w_hr

Περισσότερο από 12 ώρες κράτησε η μαραθώνια και θυελλώδης συνεδρίαση του ΚΑΣ και στο Μαξίμου άρχισαν τα πρώτα χαμόγελα.

Σχεδόν ομόφωνα, κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος περί τα 280 στρέμματα στο σύνολο των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού. Η απόφαση αυτή παρότι φαίνεται ως η πλέον συμβιβαστική θέτει σοβαρά προβλήματα.

Να σημειωθεί, ότι παλαιότερη πρόταση αφορούσε στην κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.

Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων, η πρώτη εκ των οποίων προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκτασης 700 στρεμμάτων και η δεύτερη εκ των οποίων προέβλεπε να κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 280στρεμμάτων εν τέλει.

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.

Η πρόταση που εγκρίθηκε είναι η κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης χωρίς μάλιστα περιορισμούς δόμησης, ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι θα εφαρμοστεί το μνημόνιο που υπέγραψαν το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικό ΑΕ και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής εάν βρεθούν αρχαία.

Εκείνο, ωστόσο, που προβληματίζει είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση των 280 στρεμμάτων βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και περιλαμβάνει το σημείο που σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου καθώς και κατοικιών.

Η κυβέρνηση, εκφράζει την ικανοποίησή της, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως βρίσκεται προ των πυλών ένα σπουδαίο έργο που ακολουθεί το γράμμα του νόμου.

«Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ» σημείωναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Κύκλοι του επενδυτή, πάντως, αναφέρονται σε απόφαση που πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση του έργου.

«Είναι σίγουρα μία κακή απόφαση, μένει να δούμε πόσο κακή», είπαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως τα όρια του αρχαιολογικού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δύο οικολογικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο οργανώσεις στην προσφυγή τους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρους του ακινήτου στο Ελληνικό δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας κι επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί η θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις