Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τρεις κορυφαίοι επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής (pics)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις κορυφαίοι επιστήμονες κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής (pics)

  Oι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young, είναι οι τρεις Αμερικανοί επιστήμονες που κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής, επειδή κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το βιολογικό μας ρολόι. Michael Rosbash Η απονομή έγινε Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ενώ οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων, αναμένεται να ανοίξουν εντελώς νέα πεδία  έρευνας στον τομέα του ύπνου, […]

 

ImageHandler (1)

Oι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young, είναι οι τρεις Αμερικανοί επιστήμονες που κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής, επειδή κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το βιολογικό μας ρολόι.

Michael Rosbash

ap-17275438579556-1506946514

Η απονομή έγινε Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ενώ οι ανακαλύψεις των τριών επιστημόνων, αναμένεται να ανοίξουν εντελώς νέα πεδία  έρευνας στον τομέα του ύπνου, αναδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε σωστά.

Jeffrey C. Hall

Gairdner Awards 2012

Μαζί με το Νόμπελ Ιατρικής, οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young, κέρδισαν και το ποσό του 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων, επειδή κατάφεραν να απομονώσουν ένα γονίδιο το οποίο ελέγχει τον φυσιολογικό, καθημερινό βιολογικό ρυθμό του ανθρώπινου σώματος.

Michael W. Young

young_2.1492632711-2400x1200

Ο Rosbash ενημερώθηκε για τη νίκη του τηλεφωνικά λίγο μετά τις 5 το πρωί.

«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος. Κάθομαι εδώ με τις πιτζάμες και τη σύζυγό μου. Δεν το είχα σκεφτεί καν. Δεν έχω μιλήσει καθόλου με τους συναδέλφους μου. Δεν πρόλαβα καν να πιω καφέ!»

Η έρευνα των τριών Αμερικανών επιστημόνων, αφορούσε «τον μοριακό μηχανισμό που ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.

«Οι ανακαλύψεις τους εξηγούν με ποιον τρόπο τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τον βιολογικό τους ρυθμό ώστε να συγχρονίζεται με τις κινήσεις της Γης» προσθέτει το Ινστιτούτο.

viologiko roloi

«Μέχρι σήμερα, το βιολογικό μας ρολόι θεωρούνταν ως ένα είδος μαύρου κουτιού. Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τη λειτουργία του. Αυτό που κατάφεραν οι τρεις τους, είναι να απομονώσουν τα γονίδια που συνδέονται με το βιολογικό μας ρολόι» τόνισε ο Michael Hastings, επιστήμονας στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Βρετανίας.

«Η ευημερία μας, επηρεάζεται όταν υπάρχει προσωρινή ασυμβατότητα μεταξύ του εξωτερικού μας περιβάλλοντος και του εσωτερικού μας βιολογικού ρολογιού, όπως για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε σε διαφορετικές ζώνες ώρες και παθαίνουμε τζετ λαγκ», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση των βραβείων Νόμπελ.

Μάλιστα τονίζεται πως «υπάρχουν ενδείξεις ότι η λανθασμένη ευθυγράμμιση μεταξύ του τρόπου ζωής μας και του ρυθμού που υπαγορεύει το βιολογικό μας ρολόι, είναι συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος και εκφυλιστικές νευρολογικές διαταραχές».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις