Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ για ανεργία και προσλήψεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ για ανεργία και προσλήψεις

Ρ. Αντωνοπούλου: Σε απόγνωση η ΝΔ «Η επιλεκτική χρήση στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει παγιωθεί ως αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Στην απόγνωσή της να αποδυναμώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάγει τα νούμερα ενός μήνα σε κυρίαρχη τάση», τονίζει η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τομεάρχη Εργασίας ΝΔ Γιάννη Βρούτση, στην […]

antvnopoulou-ypourgos

Ρ. Αντωνοπούλου: Σε απόγνωση η ΝΔ

«Η επιλεκτική χρήση στοιχείων από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει παγιωθεί ως αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Στην απόγνωσή της να αποδυναμώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάγει τα νούμερα ενός μήνα σε κυρίαρχη τάση», τονίζει η Αν. Υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τομεάρχη Εργασίας ΝΔ Γιάννη Βρούτση, στην οποία ισχυρίζεται ότι “διευρύνονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και μαζί τους διευρύνεται και η γενιά των 360 ευρώ”. Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι τον Αύγουστο η πλήρης απασχόληση εμφανίζεται χαμηλότερη από τη μερική.

Η πραγματικότητα όμως δεν απεικονίζεται στα ποσοστά ενός μήνα. Απεικονίζεται στα διαχρονικά στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ και της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ από τον Ιούλιο του 2013, οπότε υπάρχουν τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τη μερική και πλήρη απασχόληση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, οι ευέλικτες μορφές εργασίας αυξήθηκαν κατά 4,35% ενώ η ανεργία μειώθηκε μόλις κατά 1%. Αντιθέτως, από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα η πλήρης απασχόληση μειώθηκε μόνο κατά 1,88% και η ανεργία μειώθηκε κατά 5,3%.

ΕΤΗΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  2013 2014 2015 2016 2017
ΠΛΗΡΗΣ 53,85% 49,50% 46,95% 45,26% 47,62%
ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ 46,15% 50,50% 53,05% 54,74% 52,38%
ΑΝΕΡΓΙΑ 27,50% 26,5% 24,9% 23,50% 21,20%

Το ίδιο επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το β’ τρίμηνο του 2017 η πλήρης απασχόληση αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%. Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μειώνει την ανεργία, βάζοντας παράλληλα φρένο στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, υπενθυμίζουμε στον κ. Βρούτση ότι η μείωση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι έργα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

vroutsis_giannis

Βόμβα Βρούτση

«Τα στοιχεία διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης διευρύνονται και μαζί τους διευρύνεται και η γενιά των 360 ευρώ!». Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, για τα στοιχεία μηνός Αυγούστου της ΕΡΓΑΝΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ΕΡΓΑΝΗ μηνός Αυγούστου, διαψεύδει τους κυβερνητικούς “πανηγυρισμούς” για μείωση της ανεργίας και αύξηση των μισθών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η “ασθενική” αποκλιμάκωση της ανεργίας, δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε συνδυάζεται με βελτίωση των μισθών. Αντίθετα, δημιουργείται μια νέα γενιά “φτωχών” εργαζομένων των 360 ευρώ, που συνεχώς αυξάνεται.H αποκλιμάκωση της ανεργίας καθυστερεί και συντελείται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο. Γίνεται με μείωση μισθών, με μερική απασχόληση, με φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και με μείωση του αριθμού των απασχολούμενων.

Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, εδώ και 3 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η ψαλίδα υπέρ της μερικής απασχόλησης διευρύνεται συνεχώς σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στο 54,48%, ενώ η πλήρης απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω στο 45,52%! Επίδοση χειρότερη και από εκείνη του Ιουλίου 2017 .

Την ίδια στιγμή, το ισοζύγιο μηνός Αυγούστου εμφανίζεται αρνητικό (-14.402), επιβεβαιώνοντας ότι η δυναμική της απασχόλησης, το προηγούμενο διάστημα, οφείλεται κατεξοχήν στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και δεν επιβεβαιώνει, δυστυχώς, σταθερή αύξηση της απασχόλησης Επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας να γίνει γρήγορα, με πλήρη απασχόληση, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ούτε με την εκδίωξη επενδύσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις