Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί πρέπει να σταματήσεις να ζητάς “συγγνώμη”
PLUS

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να ζητάς “συγγνώμη”

Από τότε που βγήκε η «συγγνώμη» χάθηκε το φιλότιμο, λέει ο λαός και μπορεί αυτό να μην είναι απόλυτη αλήθεια, όμως σίγουρα και η συνεχής απολογία δεν είναι ό.τι καλύτερο. Πολλές φορές πληγώνουμε τον άλλον και αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη, αυθόρμητα, καλοπροαίρετα και για λόγους ευγένειας. Άλλες φορές μπορεί να εκβιαζόμαστε συναισθηματικά και να απολογούμαστε […]

michealhyatt.com_

Από τότε που βγήκε η «συγγνώμη» χάθηκε το φιλότιμο, λέει ο λαός και μπορεί αυτό να μην είναι απόλυτη αλήθεια, όμως σίγουρα και η συνεχής απολογία δεν είναι ό.τι καλύτερο.

Πολλές φορές πληγώνουμε τον άλλον και αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγγνώμη, αυθόρμητα, καλοπροαίρετα και για λόγους ευγένειας. Άλλες φορές μπορεί να εκβιαζόμαστε συναισθηματικά και να απολογούμαστε χωρίς να το θέλουμε πραγματικά.  Όμως, όπως επιβεβαιώνει η έρευνα, με το να λέτε «συγγνώμη» στους ανθρώπους που έχετε γύρω σας δεν τους βοηθάτε.

Αντιθέτως, ωθείτε το άτομο που έχετε απέναντί σας να πιστεύει ότι πρέπει να σας συγχωρήσει, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα, ειδικά όταν μιλάμε για ζευγάρια.

«Λέγοντας “συγγνώμη” κάποιον να νιώσει ότι αυτό που πρέπει να απαντήσει είναι “οκ,μην ανησυχείς” ενώ τα πραγματικά του συναισθήματα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Gili Freedman.

«Όταν οι λεκτικές μας αντιδράσεις δεν συμπίπτουν με τα αληθινά μας συναισθήματα, η ψυχολογία μας επιβαρύνεται ακόμα χειρότερα», συμπληρώνει.

HandsForgiveness_1920x1080

Για να φτάσουν σε αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα, οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 1000 ενήλικες να γράψουν «έναν αποτελεσματικό τρόπο να πεις “όχι” σε κάποιον». Το 39% των απαντήσεων συμπεριλάμβανε κάποιου είδους απολογία.

Η ειρωνεία είναι ότι όταν ρώτησαν τους ίδιους ανθρώπους για το πώς θα ένιωθαν αν κάποιος τους απολογούνταν ενώ τους απέρριπτε, παραδέχτηκαν ότι θα πληγώνονταν περισσότερο.

Τελικά η συγγνώμη δεν είναι η καλύτερη λύση, είτε το κάνουμε από ενοχές είτε επειδή λυπόμαστε πραγματικά.

Αυτό που σίγουρα λύνει πάντα το πρόβλημα είναι η ειλικρίνεια. Με το να είσαι ευθύς και άμεσος, εξηγώντας στον άνθρωπο που πλήγωσες γιατί αισθάνθηκες να πράξεις έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσεις.

Πόσες φορές μας ζήτησαν άλλωστε συγγνώμη και είπαμε «εντάξει», ενώ μέσα μας «βράζουμε» και το χτυπάμε σε κάθε ευκαιρία;

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις