Μέλασμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

ΥΓΕΙΑ

Μέλασμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Οι δερματικές δυσχρωμίες οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του δέρματος του προσώπου είναι το μέλασμα, δυσχρωμίες που εμφανίζονται συνήθως στις γυναίκες και πολύ πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περιοχές του προσώπου οι οποίες προσβάλλονται συχνότερα από το μέλασμα είναι το μέτωπο, τα μάγουλα, το άνω χείλος και οι παρειές της μύτης. Η κληρονομική προδιάθεση […]

25.09.2017 | 17:31

Οι δερματικές δυσχρωμίες οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή του δέρματος του προσώπου είναι το μέλασμα, δυσχρωμίες που εμφανίζονται συνήθως στις γυναίκες και πολύ πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περιοχές του προσώπου οι οποίες προσβάλλονται συχνότερα από το μέλασμα είναι το μέτωπο, τα μάγουλα, το άνω χείλος και οι παρειές της μύτης.

  • Η κληρονομική προδιάθεση είναι ένας παράγοντας κυρίως αν δεν υπάρχει καθόλου προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και σε λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά, ισοτρετινοϊνη, κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά ή φωτοευαίσθητες ουσίες).
  • Οι ορμόνες που παράγονται κατά την κύηση ή δίνονται εξωγενώς.
  • Η γενετική προδιάθεση επίσης είναι σημαντική. Άτομα των οποίων οι γονείς είχαν μέλασμαέχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν το ίδιο νόσημα. Με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος, αλλά και σε αριθμό και επιδεινώνονται από τον ήλιο.
  • Η θερμότητα επηρεάζει την ανάπτυξη του μελασματος κατά τρόπο παρόμοιο με του ερυθήματος εκ θερμικής ακτινοβολίας. εκ θερμικής ακτινοβολίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παθογενεση του μελασματος φαίνεται ότι είναι το ιστορικό συχνής παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Θεραπεία

Δεν υπάρχουν φάρμακα που να εξαλείφουν πλήρως το μέλασμα και η πάθηση συνήθως επανεμφανίζεται στα επιρρεπή άτομα. Η χρήση ισχυρού αντηλιακού πρέπει να γίνεται για θεραπευτικούς λόγους. Οι θεραπείες για την εξασθένιση του μελάσματος είναι συνήθως μακράς διαρκείας και θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από δερματολόγους, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το μέλασμα, να γίνει βαθύτερο και ανθεκτικότερο.

Η επιτυχημένη θεραπεία του μελάσματος περιλαμβάνει:

  • Θεραπεία στο δερματολογικό ιατρείο
  • Αντηλιακή προστασία

Οι θεραπείες, σε επίπεδο δερματολογικού ιατρού είναι πολλές, μεταξύ άλλων η χημική απολέπιση με peelings με λευκαντικούς παράγοντες, η μικροδερμοαπόξεση το Dermainfusion και το Fractional Laser.

Είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή του ήλιου τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπισή της. Το αντηλιακό πρέπει επίσης να έχει δείκτη προστασίας SPF πάνω από 40.

Tips

Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καλλυντικών που περιέχουν φωτοευαίσθητες ουσίες παράλληλα με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Επίσης οποιαδήποτε φλεγμονή, έγκαυμα, τραυματισμός του δέρματος ή ακμή που δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσχρωμία.

Γνωρίζοντας όμως, πως η σημαντικότερη αίτια του μελάσματος είναι ο ήλιος, μας οδηγεί στην ανάγκη για αδιάλειπτη χρήση αντηλιακών κρεμών όχι μόνο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και το χειμώνα.

 

Exit mobile version