Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αμέτρητες οι καταγγελίες στον ΣτΚ για γυμναστήρια και μονάδες αδυνατίσματος
ΕΛΛΑΔΑ

Αμέτρητες οι καταγγελίες στον ΣτΚ για γυμναστήρια και μονάδες αδυνατίσματος

Ο εμπορικός κλάδος των Μονάδων Αδυνατίσματος και των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των πολιτών, έχει διαχρονικά μεγάλο αριθμό αναφορών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αρχής. Στο χώρο υπάρχουν, βεβαίως, συνεπείς προμηθευτές που σέβονται τον καταναλωτή και μεριμνούν για την υγεία του, υπάρχουν, όμως, και επιχειρήσεις που κάνουν τα πάντα […]

gym-gentleman

Ο εμπορικός κλάδος των Μονάδων Αδυνατίσματος και των ιδιωτικών γυμναστηρίων, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με την υγεία των πολιτών, έχει διαχρονικά μεγάλο αριθμό αναφορών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αρχής.

Στο χώρο υπάρχουν, βεβαίως, συνεπείς προμηθευτές που σέβονται τον καταναλωτή και μεριμνούν για την υγεία του, υπάρχουν, όμως, και επιχειρήσεις που κάνουν τα πάντα προκειμένου να κερδίσουν χρήματα.

Έχουν, δυστυχώς, καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις πρόκλησης βλαβών από αμέλεια, στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα καταναλωτών. Από την έναρξη της λειτουργίας της, η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή” (ΣτΚ), έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό καταγγελιών, που ξεπερνούν τις 1.200.

Το ποσοστό επίλυσης τους ανέρχεται σε 78% με επιστροφή στους καταναλωτές ποσού που υπερβαίνει τα 1.500.000 ευρώ.

Ο ΣτΚ εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά αναφορές που αφορούν σε παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας, αλλά και σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν σε βάρος των καταναλωτών επιχειρήσεις γυμναστηρίων, μονάδων αδυνατίσματος και κέντρων αισθητικής.

Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί από έρευνες που διεξήγαγε η Αρχή, ότι οι ως άνω επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς να διαθέτουν άδεια λειτουργίας ή την προβλεπόμενη βεβαίωση γνωστοποίησης λειτουργίας που χορηγούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Στις περιπτώσεις αυτές ο ΣτΚ, αφού συλλέξει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Από την έναρξη λειτουργίας της Αρχής, ο ΣτΚ έχει υποβάλει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών πάνω από 50 μηνυτήριες αναφορές (για σωματικές βλάβες, απάτη, παράνομη άσκηση επαγγέλματος, πλαστογραφία, κλπ.).

Σημαντικός αριθμός καταναλωτών διαμαρτύρεται για χρήση αθέμιτων και παραπλανητικών, μεθόδων προσέλκυσης πελατείας από ορισμένους προμηθευτές του κλάδου, οι οποίες οδηγούν τους καταναλωτές στην ανάληψη δυσβάστακτων οικονομικών υποχρεώσεων.

Αρκετοί καταναλωτές αναφέρουν ελλιπή προσυμβατική ενημέρωσή τους ως προς τους όρους ένταξης σε διάφορα προγράμματα αδυνατίσματος, άθλησης και αισθητικής και ως προς τις δυνατότητες υπαναχώρησης από αυτά.

Η ενημέρωση των καταναλωτών με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τις παγίδες που μπορεί να ελλοχεύουν, αλλά και πώς μπορούν να προστατευθούν από αυτές είναι το πιο σημαντικό βήμα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις