500 χιλιάδες σπίτια είναι άδεια…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

500 χιλιάδες σπίτια είναι άδεια…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, είναι σαφής: «Η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%!». Σημειώνει μάλιστα ότι τα αίτια αυτής της εικόνας οφείλονται: Στο γεγονός […]

20.09.2017 | 07:36

Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, είναι σαφής: «Η μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας άρχισε να σημειώνεται σταδιακά από το 2007 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να είναι περί το 95%!». Σημειώνει μάλιστα ότι τα αίτια αυτής της εικόνας οφείλονται:

  • Στο γεγονός ότι έφυγαν από την Ελλάδα χιλιάδες Έλληνες στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.
  • Στο ότι επίσης έφυγαν χιλιάδες ξένοι που εργαζόντουσαν στην Ελλάδα λόγω έλλειψης εργασίας.
  • Στο στοιχείο ότι πολλοί νέοι επέστρεψαν στο πατρικό σπίτι.
  • Στο ότι επέστρεψαν πολλοί Έλληνες στα χωριά τους λόγω της κρίσης.
  • Στη μείωση του πληθυσμού.
  • Στα λουκέτα στην αγορά.

Αυτή την ώρα, κατά τον κ. Χαραλαμπόπουλο, «τουλάχιστον 500.000 διαμερίσματα παλιά και καινούργια είναι κενά, μη ευρίσκοντας χρήστη ή αγοραστή. Η επίδραση του δημογραφικού κρίνεται επίσης σημαντική στον περιορισμό της ζήτησης».

Όμως, έπεσαν και οι τιμές… Η μείωση αυτή, κατά την νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου και κατά την ΤτΕ, «είναι της τάξης του 42%. Δηλαδή το εύρος της μείωσης κινείται μεταξύ του 60 και 30%!». Σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 25%. Επίσης , η μεγάλη μείωση των συντάξεων. Τα ψαλίδια του εφάπαξ. Μέγα μέρος της κρίσης οφείλεται και στην μεγάλη ανεργία. Η υψηλή φορολογία έχει παίξει τον ρόλο της.

Παράλληλα, το κόστος ανέγερσης νέων οικοδομών κινείται στα επίπεδα των 950 €/Μ2 και αν προστεθεί η αξία του οικοπέδου και κάποιο ελάχιστο επιχειρηματικό όφελος, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι τελείως ασύμφορη η ανέγερση νέων κατασκευών. Η εξέλιξη με τους πλειστηριασμούς επίσης παίζει τον ρόλο της. Τέλος, η πολύ μεγάλη φορολογία αποτελεί τροχοπέδη, ενώ η αποποίηση κληρονομιάς ακινήτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πού υπάρχει άνθηση; Πουθενά… Το ακίνητο θα συνέλθει, αλλά μετά από 2 έτη…

 

 

Exit mobile version