Αγαπητέ Νίκο, ποιος θα πάει «στα τσακίδια»;

ΕΛΛΑΔΑ

Αγαπητέ Νίκο, ποιος θα πάει «στα τσακίδια»;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

  Από την Ευτυχία Παπούλια «Η εξουσία δεν διαφθείρει τους ανθρώπους, οι άνθρωποι διαφθείρουν την εξουσία» William Gaddis Κάθε ένας από μας, χρειάζεται έναν άνθρωπο «έκτακτης ανάγκης», που θα καταφέρνει να βρει τη λύση άμεσα όταν ένα μεγάλο πρόβλημα χτυπάει την πόρτα μας και απειλεί να χαλάσει το image μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για […]

19.09.2017 | 17:54

 

Από την Ευτυχία Παπούλια

«Η εξουσία δεν διαφθείρει τους ανθρώπους, οι άνθρωποι διαφθείρουν την εξουσία»

William Gaddis

Κάθε ένας από μας, χρειάζεται έναν άνθρωπο «έκτακτης ανάγκης», που θα καταφέρνει να βρει τη λύση άμεσα όταν ένα μεγάλο πρόβλημα χτυπάει την πόρτα μας και απειλεί να χαλάσει το image μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αρχηγούς κομμάτων, ανθρώπων που κυβερνούν ή που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν.

Ειδικοί που θα μπορούσαν να τους καθοδηγήσουν πώς να αντιδράσουν άμεσα σε ένα απροσδόκητο γεγονός με σκοπό να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους και να αναδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες, είναι η πρώτη κατηγορία στην οποία θα πρέπει τα πολιτικά κυρίως πρόσωπα να δίνουν μεγάλη βάση.

Ακόμα και αν όλοι ισχυρίζονται και επιμένουν πως πάνω από όλα βάζουν το καλό της πατρίδος και όχι το πολιτικό τους συμφέρον, ποτέ κανένας δεν μπόρεσε να τους πιστέψει. Αν συνδράμουν βέβαια στη θετική πορεία της πατρίδας, αυτό από μόνο του βοηθάει και στη δική τους πολιτική επιβίωση και εδώ έρχεται η μεγάλη πρόκληση για τους πολιτικούς.

Πρέπει σε κάθε ευκαιρία να αποδείχνουν πως διαθέτουν ηγετικά προσόντα τα οποία είναι κοινά σε όλους τους αρχηγούς, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους. Αυτό βέβαια μάλλον είναι ουτοπικό, μιας και η κόκκινη με τη μπλε φιλοσοφία μπορεί να βασίζονται σε δίψα για εξουσία, όμως ο τρόπος διεκδίκησης έχει τέτοιες διαφορές που μόνο οι φανατισμένοι δεν μπορούν να αντικρίσουν.

Στην πραγματικότητα οι πολιτικοί αρχηγοί είναι σαν τους προπονητές μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων γιατί όλοι έχουν έναν κοινό στόχο: Οι μεν να κερδίσουν κάποιο πρωτάθλημα οι δε να κερδίσουν τις εκλογές. Οι μεθοδεύσεις δεν ενδιαφέρουν κανέναν αλλά ούτε και οι προσπάθειες. Αυτό που μένει πάντα στη ζωή, είναι μας αρέσει ή όχι, το αποτέλεσμα.

Κι όπως ένας ικανός προπονητής μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε ομάδα να κερδίσει το πρωτάθλημα έτσι και ένας ικανός πολιτικός ηγέτης θα μπορούσε να οδηγήσει ένα οποιοδήποτε κόμμα να κερδίσει κάποια στιγμή τις εκλογές. Για να αναδείξει όμως τα ηγετικά του προσόντα ένας αρχηγός και να προσθέσει πόντους στο προφίλ του θα πρέπει πέραν των άλλων η αντίδρασή του σε κάποια γεγονότα να είναι ακαριαία.

Ο τρόπος που ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε τα πολύ σοβαρά γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνει πως είτε δε διαθέτει ηγετικά προσόντα είτε ότι δεν ενδιαφέρεται για το πολιτικό του μέλλον. Η εκπαραθύρωση του Καρανίκα σε κλάσματα δευτερολέπτου μάλιστα, μετά την ανάρτηση σχετικά με την Eldorado, θα ήταν μία ηρωική πράξη του πρωθυπουργού, που θα χαιρέτιζαν όλοι.

Ο ηγέτης πρέπει να δείξει πάνω από όλα στο κόμμα του πως διαθέτει πυγμή και μετά στην ίδια την κοινωνία.

Η εντολή για έρευνα και η καταδίκη της πράξης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών αντί της πρότασης του Γαβρόγλου για διεξαγωγή… ημερίδας, η αποδοχή της παραίτησης του ανύπαρκτου άλλωστε υπουργού Ναυτιλίας θα ήταν κάποιες κινήσεις που αν γίνονταν άμεσα θα του προσέδιδαν κύρος χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνησή του. Δεν έκανε τίποτε από αυτά, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο.

Αντίθετα πιο έξυπνα φάνηκε να διαχειρίστηκε ο κ.Μητσοτάκης το αρχηγικό του προφίλ σε ανάλογες περιπτώσεις. Η αντίδραση στο νεποτισμό του Τραγάκη, η απαίτησή του να παραιτηθεί ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και άλλες εκκαθαρίσεις που κάνει στο κόμμα του και δεν παίρνουν δημοσιότητα δείχνουν τη διαφορά αντιλήψεων ως προς τη διαχείριση του αξιώματός τους.

Φυσικά ο Κυριάκος έχει ακόμα πολύ δρόμο και θα βρεθεί απέναντι σε πολλές προκλήσεις για να αποδείξει αν αυτή η τόλμη και αποφασιστικότητα που επιδεικνύει, εκ του ασφαλούς για την ώρα, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Ίδωμεν! Αρχή άνδρα δείκνυσι…

Το σίγουρο είναι πως πολλοί θα πάνε «στα τσακίδια», όταν καταλάβουμε πόσο επικίνδυνοι είναι για την κοινωνία αρκετοί από αυτούς που «βάλαμε» στο επιβλητικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Exit mobile version