alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Με την “ευλογία” του υπουργείου έπλεε το δεξαμενόπλοιο που μαύρισε τα πάντα: Στο φως τα έγγραφα!
ΕΛΛΑΔΑ

Με την “ευλογία” του υπουργείου έπλεε το δεξαμενόπλοιο που μαύρισε τα πάντα: Στο φως τα έγγραφα!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παράταση στην παράταση έπαιρνε από το Υπουργείο Ναυτιλίας το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» που βυθίστηκε στη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα να «μαυρίσει» τον Σαρωνικό, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Όπως φαίνεται στα έγγραφα που δημοσιεύει ο 902.gr το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου είχε λήξει από τις 27 Ιουλίου, αλλά έλαβε παράταση για δυο ακόμα μήνες.

prwth-selida-2-1505417571

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου δόθηκε παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ακολούθησε και άλλη παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί, το πλοίο βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και η οικολγική καταστροφή έχει γίνει πρώτο θέμα παντού.

deyterh-selida-1505417597

 

Την ίδια ώρα, σοβαρές καταγγελίες από ενώσεις ναυτικών αναφέρουν πως το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου ήταν ρημάδι, ενώ οι σωληνώσεις του, ακόμα κι αυτές που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, είχαν παντού τρύπες και μπαλώματα.

salamina1

Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι η σκουριά είχε «φάει» και σημεία των λαμαρινών στα στεγανά του πλοίου, με αποτέλεσμα συχνά να «μπάζει» και από εκεί νερά.

prwth-selida-1505417607

Τι απαντά η εταιρεία του πλοιοκτήτη

Όπως είναι γνωστό έχουμε δώσει εντολή στην εταιρεία ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ να εξαντλήσει όλα τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να περιοριστεί η ρύπανση.

Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη όπως όλοι. Όμως το συμβάν είναι τραγικό και δεν συγχωρείται η εκμετάλλευσή του από κανέναν. Οι δηλώσεις διαφόρων ‘’ειδικών και μη’’ περί των δήθεν αιτιών του ναυαγίου παραπληροφορούν το κοινό και δημιουργούν εντυπώσεις που δεν βοηθούν ούτε στο έργο της απορρύπανσης, ούτε στην διαλεύκανση της αλήθειας, που πρώτοι εμείς επιθυμούμε να αποκαλυφθεί αφού η οικονομική καταστροφή της εταιρείας μας εκ του συμβάντος είναι ανυπολόγιστη.

salamina-cover

Αν και οι περιστάσεις δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις, οφείλουμε προς υπεράσπιση τουλάχιστον των εργαζομένων στην εταιρεία μας, να επαναλάβουμε ότι το πλοίο είχε τα πιστοποιητικά του εν ισχύ και ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΟ σχετικά με την αξιοπλοΐα του Δ/Ξ’’ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ’’.

Όποιος έχει αποδείξεις για το αντίθετο, τις οποίες τόσα χρόνια δεν κατέθεσε πουθενά θα πρέπει να τις προσκομίσει τώρα ενώπιον των αρμόδιων αρχών, αντί να εμπαίζει δια της διασποράς ψευδών ειδήσεων πρώτα τις αρχές που είναι κατά νόμο υπεύθυνες για τους ελέγχους των πλοίων, την εταιρεία που υπέστη την ζημία και βεβαίως τους επιχειρηματίες και τους πολίτες που υφίστανται τα αποτελέσματα του ναυαγίου.

4226614

Εντωμεταξύ η ρύπανση των υδάτων, που προκλήθηκε είναι ανεξέλεγκτη με τις εταιρείες απορρύπανσης να κάνουν πλέουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν τη μαυρίλα που έχει καλύψει τις παραλίες.

Την ίδια ώρα, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου καταθέτουν οι δήμοι που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, αλλά και ιδιώτες που έχουν επιχειρήσεις στην παραλία του Σαρωνικού.

949680da68234a7b8788b4dac80d7a97