Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

28

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δημόσια έκκληση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς: “Υιοθετήστε έναν”!
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσια έκκληση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς: “Υιοθετήστε έναν”!

Δημόσια έκκληση προς τους κατοίκους της Σαντορίνης ώστε να υιοθετήσουν έναν εκπαιδευτικό, απηύθυνε ο δήμαρχος Σαντορίνης, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν στέγη και κοιμούνται στον δρόμο και στις παραλίες. Ο Νίκος Ζώρζος, βρίσκεται σε απόγνωση καθώς έχει προκύψει σοβαρότατο θέμα με μέρος αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έως και 750 […]

Summer travelers return from the Greek Islands to the port of Piraeus on Aug. 21, 2017 / Επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου απο τα νησια στο λιμάνι του Πειραιά στις 21 Αυγούστου, 2017.

Δημόσια έκκληση προς τους κατοίκους της Σαντορίνης ώστε να υιοθετήσουν έναν εκπαιδευτικό, απηύθυνε ο δήμαρχος Σαντορίνης, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν στέγη και κοιμούνται στον δρόμο και στις παραλίες.

Ο Νίκος Ζώρζος, βρίσκεται σε απόγνωση καθώς έχει προκύψει σοβαρότατο θέμα με μέρος αναπληρωτών καθηγητών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έως και 750 ευρώ ενοίκιο σε πολύ μικρά δωμάτια.
«Είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση κατοικιών», δήλωσε ο κ. Ζώρζος, στην Aegean Voice και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Από το υπουργείο μας λένε βοηθήστε και εμείς τους λέμε λύστε μας τα χέρια. Δεν υπάρχουν σπίτια, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Κάνω έκκληση στους κατοίκους: Υιοθετήστε για λίγο έναν εκπαιδευτικό»!

Είχε προηγηθεί διάψευση από τον δήμαρχο Μυκόνου, Κωνσταντίνο Κουκά περί εκπαιδευτικών που έφτασαν στα νησιά των Κυκλάδων που κατέληξαν να κοιμούνται στις παραλίες και στους δρόμους.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

«Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς προέβη σε σχετική δήλωση διάψευσης, ύστερα από τη δημοσιοποίηση και διασπορά αναληθών δημοσιευμάτων, περί αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι δήθεν κοιμούνται σε παραλίες ή σε δρόμους του νησιού.
”Οφείλω προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς γνώση των συμπολιτών μας, να τονίσω ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν κοιμάται στις παραλίες ή στους δρόμους της Μυκόνου!
Γνωρίζουμε το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, σχετικά με το ζήτημα του κόστους διαμονής και σίτισης, το οποίο γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτο αν αναλογιστούμε τις μειώσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονίων.
Πρώτα από όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι εμείς επενδύουμε στην παιδεία καθώς τη θεωρούμε ως το ισχυρότερο εφόδιο για τη νέα γενιά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, αντιμετωπίζουμε και το σύνολο των εκπαιδευτικών με τον δέοντα σεβασμό.
Η Δημοτική Αρχή καταβάλλει εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας προσωρινά χώρο διαμονής για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, μέχρι το πέρας της έντονης τουριστικής σεζόν, η οποία διαρκεί έως τα μέσα Οκτωβρίου στο νησί μας, οπότε και αναμένεται να αδειάσουν καταλύματα, τα οποία ενοικιάζονται ως επί το πλείστον από εποχιακούς εργαζόμενους.
Άλλωστε, ύστερα από πρωτοβουλία αυτής της Δημοτικής Αρχής, νομοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, επίδομα σίτισης και στέγασης δημόσιων λειτουργών – συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών φυσικά – σε όλες τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με πληθυσμό μικρότερο των 18.000 κατοίκων, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής στο Δήμο Μυκόνου.
Έτσι λοιπόν, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις και πρωτοβουλίες, δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, ακόμα και αν δε φέρουμε ευθύνη για αυτά!”, δήλωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου».

Προβλήματα υπάρχουν και στο Ρέθυμνο

Η τοπική ΕΛΜΕ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «τα τελευταία κυρίως χρόνια το ζήτημα της εύρεσης κατοικίας έχει μετατραπεί σε σύγχρονο σισύφειο άγος. Αποτελεί πια ένα πιεστικό πρόβλημα στο οποίο η Κεντρική Πολιτεία αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να παρέμβουν βρίσκοντας άμεσα λύσεις αξιοπρέπειας».

«Η ραγδαία αύξηση της χρήσης διαδικτυακών τουριστικών πλατφορμών, μέσω των οποίων αποφεύγεται η απόδοση ΦΠΑ, αυξάνει την κερδοφορία των ιδιοκτητών και κατ’ επέκταση αυξάνεται το κόστος ενοικίασης των λίγων εναπομείναντων κατοικιών με αποτέλεσμα την αδυναμία εύρεσης σπιτιών προς ενοικίαση με αξιοπρεπείς όρους. Δε λείπουν και οι παράλογες απαιτήσεις μέρους των ιδιοκτητών όπως ενοικιάσεις για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, με αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ και έτσι έχει διαμορφωθεί μία ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς, φοιτητές και όχι μόνο».

Ανακοίνωση-καταγγελία για το πρόβλημα στέγασης

«Πώς μπορεί άραγε να επιβιώσει ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός με μισθό 700 – 800 ευρώ όταν για μία γκαρσονιέρα το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάσει έως και τα 400 ευρώ; Να μην αναφέρουμε και τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών με οικογένεια που αναπόφευκτα αναζητούν μεγαλύτερα σπίτια», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

«Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι νέοι γιατροί, οι φοιτητές είναι κομμάτι της πόλης και το ακριβό, πλέον, κόστος διαβίωσης μαζί με τα υψηλά ενοίκια κάνουν τη διαμονή τους απαγορευτική με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πόλη μας», τονίζει η ΕΛΜΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις