Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Φραγκόσυκα εναντίον μέθης
ΥΓΕΙΑ

Φραγκόσυκα εναντίον μέθης

Δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Όσον αφορά δε στα μεταλλικά στοιχεία, τα φραγκόσυκα έχουν καλή περιεκτικότητα σε […]

FRAG

Δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ωστόσο ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Όσον αφορά δε στα μεταλλικά στοιχεία, τα φραγκόσυκα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

Αξιοσημείωτη, δε, είναι και η περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι βεταλαίνες. Μάλιστα, μελέτες Ιταλών ερευνητών δείχνουν ότι οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, ακόμη, ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Συνιστάται προσοχή όμως, γιατί η βρώση φραγκόσυκων μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες γι’ αυτό καλό είναι να προσέχουν άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις εντεροπάθειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις