Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Ήταν έτοιμοι να βγάλουν στο “σφυρί” θησαυρό του 4ου αιώνα π.Χ. (pics)
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν έτοιμοι να βγάλουν στο “σφυρί” θησαυρό του 4ου αιώνα π.Χ. (pics)

Του Πέτρου Καρσιώτη Αρχαιολογικό θησαυρό  του 4ου π. Χ αιώνα, ετοιμάζονταν να βγάλουν «στο σφυρί» δύο άνδρες, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, διαστάσεων 37 εκατοστών (ύψος), 39εκατοστών  (πλάτος) και εννέα εκατοστών (πάχους). Οι εμπλεκόμενοι,  ηλικίας 49 και 47 ετών, ο ένας τελωνειακός υπάλληλος από την Πρέβεζα και ο άλλος αγρότης, […]

07092017arxaia001

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αρχαιολογικό θησαυρό  του 4ου π. Χ αιώνα, ετοιμάζονταν να βγάλουν «στο σφυρί» δύο άνδρες, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, διαστάσεων 37 εκατοστών (ύψος), 39εκατοστών  (πλάτος) και εννέα εκατοστών (πάχους).

Οι εμπλεκόμενοι,  ηλικίας 49 και 47 ετών, ο ένας τελωνειακός υπάλληλος από την Πρέβεζα και ο άλλος αγρότης, οδηγούνται στον εισαγγελέα για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίου αντικειμένου, σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και  παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

07092017arxaia002

Έφτασε πληροφορία στην αστυνομία για επικείμενη πώληση

Στην Αστυνομία έφθασε η πληροφορία για δύο άνδρες που κατείχαν αρχαίο αντικείμενο και το οποίο διέθεταν προς πώληση.

Μετά από έρευνα οι αστυνομικοί έφθασαν στην ταυτότητα και τον εντοπισμό τους.

Επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου και επακολούθησε ο έλεγχός τους.

07092017arxaia003 07092017arxaia004

Βρέθηκε ο θησαυρός στο πορτ μπαγκάζ του οχήματος

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, μία μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα.

Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ., υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

07092017arxaia005

Θα παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων

Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Τα υπόλοιπα κομμάτια του θησαυρού στο σπίτι εμπλεκόμενου

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στην οικία του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπρόσθετα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

07092017arxaia006

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις