Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ένας “άγγελος” 74 ετών: Έχει σώσει χιλιάδες μωρά με το αίμα του
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας “άγγελος” 74 ετών: Έχει σώσει χιλιάδες μωρά με το αίμα του

Πολλά μωρά δεν θα ζούσαν ίσως σήμερα, αν δεν υπήρχε ο Τζέιμς Χάρισον να δίνει το αίμα του. Ο 74χρονος από την Αυστραλία, έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο αίματος (0 αρνητικό) με αντίσωμα στη νόσο Rh (Rhesus), που  περιέχει ένα αντίσωμα το οποίο θεραπεύει τα μωρά που πάσχουν από τη νόσο Rhesus. Από τότε που ήταν 18 […]

james-harrison-1504171755

Πολλά μωρά δεν θα ζούσαν ίσως σήμερα, αν δεν υπήρχε ο Τζέιμς Χάρισον να δίνει το αίμα του.

Ο 74χρονος από την Αυστραλία, έχει έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο αίματος (0 αρνητικό) με αντίσωμα στη νόσο Rh (Rhesus), που  περιέχει ένα αντίσωμα το οποίο θεραπεύει τα μωρά που πάσχουν από τη νόσο Rhesus.

Από τότε που ήταν 18 χρονών, έχει δώσει αίμα πάνω από 1.000 φορές μέχρι σήμερα, σε ανθρώπους που το χρειάζονται.

Το αίμα του είναι τόσο πολύτιμο που είναι ασφαλισμένο για 1 εκατομμύριο δολάρια.

james-harrison-2-1504171751

Στην Αυστραλία, χιλιάδες μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της νόσου Rh, ενώ ορισμένα νεογνά υποφέρουν από μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο.

Μόλις ανακάλυψε τι συμβαίνει με το αίμα του, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε μια σειρά δοκιμών για να βοηθήσει στη δημιουργία εμβολίου κατά της νόσου. Το εμβόλιο χορηγείται σε όλες τις γυναίκες εγκύους που είναι αρνητικές στο Rh.

Ο Τζέιμς δεν σταματά να δίνει αίμα, ακόμα κι όταν ταξιδεύει.

james-harrison-1-1504171748

Φροντίζει πάντα να σταματά από ένα κέντρο δωρητών. «Έχω δωρίσει στην ακτή Sunshine, τη Νότια Αυστραλία, τη Δυτική Αυστραλία, την Τασμανία… Οπουδήποτε κι αν πάω περνάω από ένα νοσοκομείο και δωρίζω αίμα. Ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω», εξηγεί ο ίδιος.

harisson-1504171759

Το αρχικό του κίνητρο ήταν σε ηλικία 14 ετών, όταν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο στήθος, για την οποία χρειάστηκε 13 λίτρα αίματος. «Ήμουν στο νοσοκομείο για τρεις μήνες.

Το αίμα που έλαβα, έσωσε τη ζωή μου, γι’ αυτό έκανα μια υπόσχεση στον εαυτό μου, να δώσω αίμα όταν γίνω 18».

Μια από τις μητέρες που βοήθησε ο Αυστραλός, η Joy Barnes, είναι πλέον φίλη του καλή, εδώ και 23 χρόνια. Δηλώνει, μάλιστα, ότι «χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω υγιή μωρά. Δεν ξέρω πώς να τον ευχαριστήσω».

harisson2-1504171764

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις