Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Θυμός: Πέντε τρόποι να αποσυμπιεστούμε, πριν ξεσπάσουμε με λάθος τρόπο
ΥΓΕΙΑ

Θυμός: Πέντε τρόποι να αποσυμπιεστούμε, πριν ξεσπάσουμε με λάθος τρόπο

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να θυμώσει κάποιος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση; Ευτυχώς, όταν νιώθεις εγκλωβισμένος στα συναισθήματά σου, υπάρχουν τρόποι για να εκτονωθείς. Η επαγγελματίας σύμβουλος Julie Booksh πιστεύει ότι ο θυμός, συναίσθημα το οποίο προσπαθούμε να αποφεύγουμε, πολλές φορές με κάθε κόστος, είναι στην πραγματικότητα μία κατάσταση η […]

cover42

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να θυμώσει κάποιος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση; Ευτυχώς, όταν νιώθεις εγκλωβισμένος στα συναισθήματά σου, υπάρχουν τρόποι για να εκτονωθείς.

Η επαγγελματίας σύμβουλος Julie Booksh πιστεύει ότι ο θυμός, συναίσθημα το οποίο προσπαθούμε να αποφεύγουμε, πολλές φορές με κάθε κόστος, είναι στην πραγματικότητα μία κατάσταση η οποία προσπαθεί να μας “πει” κάτι μεγαλύτερο και ως εκ τούτου, πρέπει να μάθουμε να τον εκφράζουμε και να τον ακούμε.

Ποιοι τρόποι αποσυμπίεσης μπορούν, λοιπόν, να σε βοηθήσουν, την επόμενη φορά που θα σε πνίξει η οργή;

Πες τον πόνο σου σε έναν φίλο σου

Η έκφραση των συναισθημάτων σου σε έναν φίλο είναι πολύ θεραπευτική. Αν η σχέση σας είναι ειλικρινής και υγιής, θα σε καταλάβει, αρκεί να τον προειδοποιήσεις ότι ετοιμάζεσαι να “ξεφορτώσεις” πάνω του. Η Booksh, ωστόσο, προειδοποιεί πως πρέπει να θυμάσαι κάποια πράγματα:

Όταν ο φίλος σου δώσει την άδεια, ξέσπασε πραγματικά και μην κρατήσεις κάτι πίσω, γιατί κανείς δεν θέλει “επαναληπτικούς γύρους” κι αν γκρινιάζουμε συνεχώς για το ίδιο πράγμα, η πρακτική καταλήγει να μετατρέπεται από θεραπευτική, σε μολυσματική. Αντί ενός, γίνεστε δύο οι οργισμένοι και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την υγεία σας ούτε για τη φιλία σας.

9635237844104895172

Γράψε ένα γράμμα

Το να γράφεις τα συναισθήματά σου σε ένα γράμμα μπορεί να μοιάζει σαν πρακτική κάποιου τρελού, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί πολύ ευεργετικά. Το χαρτί παίρνει τη θέση του φίλου και μάλιστα, αντέχει να σε “ακούει” πιο συχνά και για περισσότερα από ένα θέματα. Γίνεται ο δέκτης που λαμβάνει την οργή σου και σε απελευθερώνει από αυτήν.

Επιπλέον, όταν γράφεις κάτι, έχεις το πλεονέκτημα της καθαρότητας που δίνει η γραπτή έκφραση, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνεις καλύτερα γιατί είσαι θυμωμένος και ποια πράγματα σε εξοργίζουν. Ξέσπασε, λοιπόν, στο χαρτί και μην κρατήσεις τίποτα πίσω. 

Βάλε τις φωνές 

Όταν είσαι θυμωμένος, πολλές φορές θέλεις απλά να βγάλεις μία κραυγή, να φωνάξεις με όλη σου τη δύναμη. Δεν είναι καθόλου παράλογο ή παράξενο. Αντιθέτως, είναι το καλύτερο φάρμακο, ώστε να αφήσουμε τον θυμό πίσω μας και να ανασάνουμε.

Αν είσαι σε χώρο όπου δεν θα ενοχλήσεις κανέναν, πάρε μια βαθιά ανάσα και άσε τη φωνή σου να σε ελευθερώσει. Αν είσαι στο σπίτι, μπορείς να βάλεις τις φωνές στο μαξιλάρι. Φέρε το κοντά στο στόμα και ξέσπασε. Μην ξαφνιαστείς αν μετά από μία καλή κραυγή, αρχίσεις να γελάς ανεξέλεγκτα, λέει η Booksh.

angry-man-660

Κτύπα κάτι

Η Booksh σημειώνει πως δεν υπάρχει λόγος ούτε να ντρέπεσαι για αυτήν την επιθυμία ούτε να μην την εκφράσεις. Αντιθέτως, αν την καταπιέσεις κάνεις απλά κακό στον εαυτό σου.

Μόνο φρόντισε να έχεις κάτι πρόχειρο, ώστε να μη μετανιώσεις μετά για μία σπασμένη πόρτα. Το προφανές, αν δεν έχεις στο σπίτι έναν σάκο του μποξ, είναι και πάλι το καημένο το μαξιλάρι σου. Χτύπα το με τα χέρια ή με ό,τι άλλο θες, ώστε να απελευθερώσεις τη συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια. Η Booksh σημειώνει πως όταν τελειώσεις, αξίζει να παρατηρήσεις πώς αισθάνεσαι, για να ξέρεις πώς να δρας μελλοντικά.

Μίλα με το άτομο που ευθύνεται για τον θυμό σου

Αν η πηγή του θυμού σου δεν είναι ένα συμβάν, αλλά ένας άνθρωπος, καλό είναι να μαζέψεις τα ψυχικά αποθέματα και να τον αντιμετωπίσεις πρόσωπο με πρόσωπο, εκφράζοντας υγιώς και πολιτισμένα όσα νιώθεις.

Ωστόσο, η Booksh λέει πως πριν το κάνεις, καλό θα ήταν να έχεις δοκιμάσει τις πρώτες τέσσερις τακτικές, για να προετοιμαστείς, να απαλλαγείς από την υπερβολική ένταση και να διασφαλίσεις όσο γίνεται, ότι ο διάλογος θα παραμείνει σε ευγενή πλαίσια, χωρίς χαρακτηρισμούς και αντιδικίες.

Άλλωστε, όταν επιτρέψεις στον θυμό σου να περάσει από μέσα σου και να απελευθερωθεί με έναν υγιή και ασφαλή τρόπο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι είσαι πιο ξεκάθαρος σχετικά με πώς επιθυμείς να προχωρήσεις, καταλήγει η ειδικός. Και θα δεις ότι θα νιώθεις καλύτερα και σωματικά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις