Mάγεψε την Αμερική η ολική έκλειψη ηλίου: “Μόνο αυτό κατάφερε να μας ενώσει”

PLUS

Mάγεψε την Αμερική η ολική έκλειψη ηλίου: “Μόνο αυτό κατάφερε να μας ενώσει”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με δέος την ολική έκλειψη Ηλίου που ήταν ορατή κατά πλάτος της χώρας για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, από τις όχθες του Ειρηνικού έως αυτές του Ατλαντικού. Με τα μάτια τους στραμμένα στον ουρανό, οι Αμερικανοί, αλλά και πλήθος κόσμου που ταξίδεψε ως τις ΗΠΑ για αυτόν τον λόγο, παρακολούθησαν με δέος μέσω προστατευτικών […]

22.08.2017 | 08:17

Εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν με δέος την ολική έκλειψη Ηλίου που ήταν ορατή κατά πλάτος της χώρας για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, από τις όχθες του Ειρηνικού έως αυτές του Ατλαντικού.

Με τα μάτια τους στραμμένα στον ουρανό, οι Αμερικανοί, αλλά και πλήθος κόσμου που ταξίδεψε ως τις ΗΠΑ για αυτόν τον λόγο, παρακολούθησαν με δέος μέσω προστατευτικών γυαλιών, τηλεσκοπίων και φωτογραφικών μηχανών το φαινόμενο αυτό.

Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, άρχισε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και κατέληξε στον Ατλαντικό. Συνολικά πέρασε πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.

Ξεκινώντας από την πολιτεία Όρεγκον, η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον κόσμο και μειώνοντας τη θερμοκρασία σε μια σειρά πόλεων κατά μήκος μια στενής λωρίδας έως τη Νότια Καρολίνα, για δύο λεπτά τη φορά. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από τον Λευκό Οίκο για να παρακολουθήσει την έκλειψη.

Η έκλειψη ξεκίνησε στις 18.45 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται πως η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που ήταν ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη.

Η επόμενη ολική έκλειψη του Ηλίου ορατή στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, ξεκινώντας από το Μεξικό, διασχίζοντας τις νοτιοανατολικές πολιτείες και καταλήγοντας στις βορειοανατολικές στις 8 Απριλίου.

“Ήταν συγκινητικό, ήταν υπέροχο, και θα ήθελα να μπορέσω να το ξανακάνω”, είπε ο Στόρμι Σρίβς, εργαζόμενος σε χώρο επεξεργασίας ψαριών από το Ντίπο Μπέι της Όρεγκον, “το ξέρω όμως ότι δεν θα ξαναδώ κάτι σαν κι’ αυτό ξανά, οπότε χαίρομαι που πήρα άδεια από τη δουλειά μου για να το ζήσω”.

https://twitter.com/Earth_Pics/status/899771771313901569

Στο κρουαζιερόπλοιο Oasis of the Seas, όπου η εταιρία Royal Caribbean διοργάνωσε ολόκληρη εκδήλωση για την έκλειψη, η Μπόνι Τάιλερ τραγούδησε για τους καλεσμένους την μεγάλη της επιτυχία, “Total Eclipse of the Heart”.

Το συγκεκριμένο κομμάτι άλλωστε, λόγω της ειδικής ημέρας, πήρε τα… πάνω του και ήταν πρώτο στις προτιμήσεις στο iTunes, ενώ παρουσίασε μια απίστευτη αύξηση 2,859% στις ΗΠΑ και 827% παγκοσμίως στην πλατφόρμα Spotify! Το μομέντουμ για την Ουαλή τραγουδίστρια είναι τέτοιο, που μέσα σε μια εβδομάδα είδε το τραγούδι της να παρουσιάζει αύξηση στις πωλήσεις κατά 500%, ήτοι 12 χιλιάδες downloads.

Exit mobile version