Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιράν σε Τραμπ: Αν ακυρώσεις τη συμφωνία, θα φτιάξουμε πυρηνικά όπλα μέσα σε 5 μέρες
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν σε Τραμπ: Αν ακυρώσεις τη συμφωνία, θα φτιάξουμε πυρηνικά όπλα μέσα σε 5 μέρες

Απείλησε ευθέως την Αμερική το Ιράν, σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο αντιπρόεδρος του Ιράν και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας  δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε διάστημα πέντε ημερών. Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί μίλησε […]

ali_akbar_salehi

Απείλησε ευθέως την Αμερική το Ιράν, σε περίπτωση που ο Τραμπ αποφασίσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν και επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας  δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε διάστημα πέντε ημερών.

Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί μίλησε στην κρατική ιρανική τηλεόραση και εξέφρασε την αντίδραση του στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων του και άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται με τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Σαφώς, δεν μας ενδιαφέρει να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν φτάσαμε εύκολα σε αυτήν την συμφωνία για να την λύσουμε το ίδιο εύκολα. Εμείς έχουμε υπογράψει αυτήν την συμφωνία και είμαστε πιστοί σε αυτήν», είπε ο Σαλεχί.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εκπλαγούν από το πόσο γρήγορα το Ιράν  μπορεί να ανακτήσει τα αποθέματα των πυρηνικών του που είχε περιοερίσει το 2015.

«Εάν το αποφασίσουμε, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό ουρανίου, καθαρότητας 20% μέσα σε πέντε ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλεχί, αναφερόμενος στο ποσοστό που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία μίας πυρηνικής βόμβας. Το Ιράν έχει την άδεια εμπλουτισμού ουρανίου, καθαρότητας 5%.

Η Τεχεράνη απείλησε την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία, αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν την «πολιτική των κυρώσεων».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε κατά την προεκλογική εκστρατεία του ότι «η συμφωνία Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είναι η χειρότερη που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις