Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Χαρίζουν κρατική γη και δουλειά σε μετανάστες, για να μην αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Χαρίζουν κρατική γη και δουλειά σε μετανάστες, για να μην αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο

Βγαίνει από το συρτάρι το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει αγρότες μετανάστες προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές καθώς η εκτόνωση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα οδηγεί στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύει να μην χάσει το 20% των συνολικών πόρων που η Ε.Ε. της παρέχει λόγω της μετακύλησης των […]

assets_LARGE_t_420_54637685

Βγαίνει από το συρτάρι το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει αγρότες μετανάστες προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές καθώς η εκτόνωση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα οδηγεί στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύει να μην χάσει το 20% των συνολικών πόρων που η Ε.Ε. της παρέχει λόγω της μετακύλησης των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Για την ακρίβεια, ετοιμάζεται εκτεταμένο πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων που αφορούν στον αγροτικό τομέα και παροχής εργασίας για τους πρόσφυγες

Ήδη τις τελευταίες ημέρες τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε συνεργασία, με σκοπό την παροχή προς τους δοκιμαζόμενους μετανάστες βασικών γνώσεων επικοινωνίας και κατόπιν επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μελετά την προοπτική παραχώρησης γης αρχικά σε 1.000 έως 1.500 πρόσφυγες για να απασχοληθούν με τις καλλιέργειες.

Αν και ακόμα το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό το πρόγραμμα, ο προσανατολισμός του είναι οι πρόσφυγες, κυρίως από εμπόλεμες περιοχές, να απασχοληθούν άμεσα ώστε να μην αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο.

Για την ώρα τα υπουργεία έχουν βάλει στο μάτι περιοχές στη Μακεδονία ή τη Βοιωτία όπου θα μπορέσουν να απασχοληθούν οι πρόσφυγες.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και συνδικάτα όπως η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΣΕΕ που θα βοηθήσουν στην οργάνωση των προγραμμάτων.

Μέσα στο φθινόπωρο, μάλιστα, θα προωθηθεί η αναλυτική καταγραφή των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας χιλιάδων προσφύγων ώστε με τρόπο συντεταγμένο να εισέλθουν στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι αν θα υπάρξουν μέριμνες ως προς την πάταξη της ενδεχόμενης μαύρης, εκ μέρους τους, εργασίας. Κι αυτό σε μια περίοδο σύνθετη και κρίσιμη για την Ελλάδα, με τους δείκτες ανεργίας στα ύψη.

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική επικοινωνιακή διαχείριση ως προς την παροχή τόσο αυτών των βοηθειών όσο και εκτάσεων γης. Στόχος, επίσης, είναι μετά την παροχή χρημάτων για στέγαση και σίτιση εκτός καταυλισμών για τους πρόσφυγες να υπάρξει και συζήτηση για τον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από ειδικές κάρτες, ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της ασφαλιστικής τους κάλυψης παρότι οδηγούνται σταδιακά στην αγορά εργασίας, έστω και μέσω προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις