Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Φεβρουαρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Big Ben: Σήμερα θα σιγήσει για πρώτη φορά 158 χρόνια μετά
PLUS

Big Ben: Σήμερα θα σιγήσει για πρώτη φορά 158 χρόνια μετά

Σήμερα το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, η καμπάνα του Big Ben θα χτυπήσει δώδεκα φορές προτού σιγήσει για τέσσερα χρόνια, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Μετά τις έντονες αντιδράσεις ωστόσο των Βρετανών πολιτικών, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι εργασίες ανακαίνισης να ολοκληρωθούν νωρίτερα. Οι πολίτες έχουν κληθεί να ακούσουν τους τελευταίους χτύπους του Big Ben πριν την […]

London Big Ben and traffic on Westminster Bridge

Σήμερα το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, η καμπάνα του Big Ben θα χτυπήσει δώδεκα φορές προτού σιγήσει για τέσσερα χρόνια, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις ωστόσο των Βρετανών πολιτικών, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο οι εργασίες ανακαίνισης να ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Οι πολίτες έχουν κληθεί να ακούσουν τους τελευταίους χτύπους του Big Ben πριν την έναρξη των εργασιών που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 29 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 31,7 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν τον πύργο και το ρολόι.

Η καμπάνα αυτή θα πάψει από σήμερα να σημαίνει την ώρα, όπως το κάνει εδώ και 158 χρόνια σχεδόν χωρίς διακοπή. Ωστόσο το ρολόι θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη σε έναν προσωρινό ηλεκτρικό μηχανισμό που θα τοποθετηθεί για το διάστημα που θα διαρκέσει η ανακαίνιση και το κοινό θα μπορεί να βλέπει τουλάχιστον μία από τις τέσσερις οθόνες του.

Πολλοί βουλευτές έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους μπροστά στην προοπτική να μην ακούγεται ως το 2021 ο Big Ben.

bigben-0

Είναι ένα «παράλογο» μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ένα «εντελώς τρελό» έργο για τον συντηρητικό βουλευτή Τζέιμς Γκρέι.
Ακόμη και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επενέβη: «Δεν είναι λογικό ο Big Ben να σιγήσει για τέσσερα χρόνια», τόνισε την Τετάρτη. Ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους της Βουλής των Κοινοτήτων να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

«Θα είναι πολύ περίεργο αν τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας δεν χτυπήσει, πολύ περίεργο. Είναι η καρδιά του έθνους μας», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Μπόουν στη Daily Mail, εννοώντας την ημέρα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019.

Μετά από αυτά, η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες στο ιστορικό μνημείο απάντησε ότι «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν» μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις