Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει τσούχτρα

ΥΓΕΙΑ

Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει τσούχτρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Τον Αύγουστο συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερους αριθμούς και οι τσούχτρες, αν και φέτος, ειδικά στον Κορινθιακό κόλπο, οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν τόσο, που κατέστησαν την κολύμβηση σχεδόν απαγορευτική, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους ντόπιους επιχειρηματίες. Τί κάνουμε όμως, όταν μας τσιμπήσει μια τσούχτρα; Συνήθως το τσίμπημά της δεν εγκυμονεί κινδύνους και δεν […]

11.08.2017 | 12:24

Τον Αύγουστο συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερους αριθμούς και οι τσούχτρες, αν και φέτος, ειδικά στον Κορινθιακό κόλπο, οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν τόσο, που κατέστησαν την κολύμβηση σχεδόν απαγορευτική, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στους ντόπιους επιχειρηματίες. Τί κάνουμε όμως, όταν μας τσιμπήσει μια τσούχτρα; Συνήθως το τσίμπημά της δεν εγκυμονεί κινδύνους και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα για να αντιμετωπιστεί.

Τα συμπτώματα αμέσως μετά το τσίμπημα της τσούχτρας είναι ο πόνος και το αίσθημα καψίματος στο δέρμα, η εμφάνιση κοκκινωπών σημαδιών στο δέρμα, φαγούρα, οίδημα, μούδιασμα και σε κάποιες περιπτώσεις  έντονος πόνος. Όμως υπάρχουν και περιστατικά που θεωρούνται σοβαρά και αυτά είναι όταν υπάρχει εκδήλωση ναυτίας και τάσης προς έμετο, ζαλάδα, πονοκέφαλος, πυρετός, ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή, όπως και η περίπτωση  το τσίμπημα να βρίσκεται σε κάποια ιδιαίτερη περιοχή του σώματος, όπως τα γεννητικά όργανα.

Ποια γιατροσόφια δεν «πιάνουν»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), ενημερώνει πάντως ότι γιατροσόφια όπως το ξύδι, η μαγειρική σόδα ή τα ανθρώπινα ούρα όχι μόνο δεν βοηθούν να αντιμετωπιστεί ο πόνος, αλλά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι  ο αφρός ξυρίσματος είναι αποτελεσματικός, γιατί προλαμβάνει την εξάπλωση των τοξινών που απελευθερώνει η τσούχτρα. Τέλος, η εφαρμογή πάγου στο σημείο  και η λήψη αναλγητικών βοηθούν στην γρήγορη υποχώρηση του πόνου.

Exit mobile version