Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πάλι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάλι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

  Μεγαλύτερες εκπτώσεις, μέχρι και 80%, για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αναφορικά δε με τη φημολογούμενη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος λόγω ΥΚΩ, προτείνεται αυτή να καλυφθεί από το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εισηγείται για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο την καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών, […]

 

1819463

Μεγαλύτερες εκπτώσεις, μέχρι και 80%, για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αλλά με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αναφορικά δε με τη φημολογούμενη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος λόγω ΥΚΩ, προτείνεται αυτή να καλυφθεί από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εισηγείται για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο την καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών, όπου σε κάθε μια θα αντιστοιχεί και έκπτωση από 20% έως και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο «εισόδημα αλληλεγγύης», δηλαδή αυτούς που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ταυτόχρονα, για όλες τις κατηγορίες του Κοινωνικού Τιμολογίου η διαδικασία χορήγησης γίνεται πιο αυστηρή, καθώς εκτός από εισοδηματικά κριτήρια, καθιερώνονται και περιουσιακά (καταθέσεις, ακίνητη περιουσία), πιθανόν ακόμη και το τεκμήριο των αυτοκινήτων που κατέχει μια οικογένεια.

Όσον αφορά στο θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) η Ρυθμιστική Αρχή πρόκειται να παρέμβει σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τον τρόπο ανάκτησης από τη ΔΕΗ των ποσών που διεκδικεί από προηγούμενα χρόνια. Το δεύτερο αφορά τις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στα κλιμάκια με τα οποία καθορίζεται η χρέωση ΥΚΩ σε κάθε λογαριασμό ρεύματος. Για τα χρωστούμενα προηγούμενων χρόνων, η ΔΕΗ διεκδικεί περί τα 750 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η ΡΑΕ φέρεται να εγκρίνει περίπου τα μισά, δηλαδή 360 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο είναι όμως το γεγονός ότι η ΡΑΕ, πέραν του κουρέματος που κάνει στο ποσό που θα ανακτηθεί, εισηγείται προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι καταναλωτές, αλλά το κόστος αυτών των παλιών ΥΚΩ να το αναλάβει το ίδιο το κράτος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις