Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διατροφικό σκάνδαλο στην Ολλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Διατροφικό σκάνδαλο στην Ολλανδία

Συνεχίζεται η μαζική απόσυρση αυγών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς που έγιναν έδειξαν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου fiproni. Παράλληλα, περίπου 180 αγροκτήματα έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και ξεκίνησε έρευνα, με τις αρχές να πασχίζουν να εξακριβώσουν την έκταση του σκανδάλου. Πάνω από ένα εκατομμύριο αυγά με […]

1053010

Συνεχίζεται η μαζική απόσυρση αυγών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, καθώς που έγιναν έδειξαν υψηλά επίπεδα του εντομοκτόνου fiproni. Παράλληλα, περίπου 180 αγροκτήματα έκλεισαν προσωρινά στην Ολλανδία και ξεκίνησε έρευνα, με τις αρχές να πασχίζουν να εξακριβώσουν την έκταση του σκανδάλου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο αυγά με προορισμό την Γερμανία ανακλήθηκαν στα ολλανδικά σύνορα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Έλεγχοι στα περιττώματα, το αίμα και τα αυγά των πουλιών έδειξαν υψηλά επίπεδα του fipronil, ενός συνηθισμένου προϊόντων κατά άπτερων εντόμων όπως ο ψύλλος, η ψείρα ή το τσιμπούρι, αλλά απαγορευμένου για την χρήση σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υψηλής τοξικότητας ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι, τον θυρεοειδή αδένα και τα νεφρά, εάν καταναλωθεί σε ικανές ποσότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το ύψος της ζημιάς ανέρχεται ήδη σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση των πτηνοτρόφων της Ολλανδίας, που έχουν υποστεί πλήγμα από αυτή την υπόθεση των μολυσμένων από εντομοκτόνο αυγών. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν την εταιρεία Chickfriend, που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παρασίτου επικίνδυνο για τα πουλερικά και τα πτηνά. Η εταιρεία αυτή χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις