Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντίποινα Πούτιν- Η Ρωσία δεν πτοείται: Εντολή για απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών
ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα Πούτιν- Η Ρωσία δεν πτοείται: Εντολή για απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών

Μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να λάβει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πράξη τις προειδοποιήσεις του για αντίμετρα  αποφασίζοντας, σε πρώτη φάση, την αποπομπή 755 Αμερικανών διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό […]

poutin-Πούτιν

Μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να λάβει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε πράξη τις προειδοποιήσεις του για αντίμετρα  αποφασίζοντας, σε πρώτη φάση, την αποπομπή 755 Αμερικανών διπλωματών από τη ρωσική επικράτεια.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 TV channel.

Η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ, προειδοποίησε με τη σειρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την… επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος σε συνέντευξη στο ABC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.

Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι. Η ρωσική κυβέρνηση απάντησε ανακοινώνοντας την Παρασκευή τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στη χώρα.
Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.
«Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων». Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε. «Είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ όπως και άλλων, θα δει την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο».

Πάντως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν τις ΗΠΑ και τονίζουν ότι «η Ρωσία δεν πτοείται από κυρώσεις και ότι με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις