Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Reuters για Ελλάδα: “Η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει πολλές φορές ως τον Αύγουστο του 2018”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Reuters για Ελλάδα: “Η έξοδος στις αγορές πρέπει να γίνει πολλές φορές ως τον Αύγουστο του 2018”

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν θα πρέπει να είναι μια «αλλαγή της βραδιάς αλλά πρέπει να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας», τονίζει σε ρεπορτάζ του το Reuters. Αυτό που πρέπει να κάνει αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, είναι να μην αφήσει κανένα ανοιχτό ενδεχόμενο ότι δεν θα ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα. Δεύτερο σε σειρά, έρχεται το ποιος θα αγοράσει τα […]

agores

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν θα πρέπει να είναι μια «αλλαγή της βραδιάς αλλά πρέπει να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας», τονίζει σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Αυτό που πρέπει να κάνει αρχικά η ελληνική κυβέρνηση, είναι να μην αφήσει κανένα ανοιχτό ενδεχόμενο ότι δεν θα ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα.

Δεύτερο σε σειρά, έρχεται το ποιος θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα, αφού μια πώληση για να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.

Έστω όμως πως η έκδοση ομολόγων γίνει με απόλυτη επιτυχία φέρνοντας επενδυτές που δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση δεν πρέπει με τίποτα να επαναπαυτεί. Όπως τονίζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, μέρος των χρημάτων που θα μπουν στα ταμεία, πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν την ρευστότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δις ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα αλλά ένα μέρος του «μαξιλαριού» θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από την έξοδο στις αγορές.

«Για να επιτύχει το στόχο για το «μαξιλάρι» ρευστότητας και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μια φορά ως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων» είπαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

«Μια οπισθοχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν οι εκδόσεις ομολόγων είναι επιτυχημένες, θα μπορούσε να αυξήσει τη διάθεση των πιστωτών να οδηγήσουν την Ελλάδα προς τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχουν πρόγραμμα».

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως καθιστά αναγκαία κίνηση, προκειμένου οι δανειστές να έχουν τον έλεγχο όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό το 2019 και 2020.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις