Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Η Τουρκία θέλει… πόλεμο, αλλά η Κύπρος την αγνοεί και συνεχίζει
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Η Τουρκία θέλει… πόλεμο, αλλά η Κύπρος την αγνοεί και συνεχίζει

Κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία, την ώρα που συνεχίζονται οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 11. Αυτή τη φορά η Άγκυρα, που προσπαθεί μανιωδώς να επιβληθεί,  εξέδωσε νέα οδηγία προς τους ναυτιλομένους, με την οποία δεσμεύει για πέντε ολόκληρους μήνες ολόκληρη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως αναφέρει η ΝAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα […]

ΚΥ

Κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο η Τουρκία, την ώρα που συνεχίζονται οι γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στο οικόπεδο 11.

Αυτή τη φορά η Άγκυρα, που προσπαθεί μανιωδώς να επιβληθεί,  εξέδωσε νέα οδηγία προς τους ναυτιλομένους, με την οποία δεσμεύει για πέντε ολόκληρους μήνες ολόκληρη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει η ΝAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, δεσμεύεται μέρος των θαλάσσιων οικοπέδων 4, 5, 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017.

Η NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία έχει τα παρακάτω στοιχεία:

TURNHOS N/W: 711/17
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V BRAVO SUPPORTER AND APOLLO MOON BETWEEN 17 JUL- 16 DEC 17 IN AREA BOUNDED BY;
A.    34 32.03 N – 032 16.28 E
B.    34 42.51 N – 032 07.82 E
C.    34 42.59 N – 031 22.35 E
D.    33 57.03 N – 031 22.50 E
E.    33 51.32 N – 031 46.42 E
F.     33 47.16 N – 032 16.29 E
3 NM BERTH REQUESTED.

Η οδηγία εκδόθηκε μετά την εξάωρη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αξιολογήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και τα αποτελέσματά της» και ότι «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Προς το παρόν η Λευκωσία δεν έχει κάνει κανένα επίσημο σχόλιο για τη νέα τουρκική πρόκληση, θεωρώντας ότι είναι ένα ακόμα παιχνίδι της Άγκυρας για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Η κίνηση της Τουρκίας δεν εμποδίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου μιας και στα οικόπεδα που έχει δεσμεύσει δεν γίνονται γεωτρήσεις και το οικόπεδο 11, όπου γίνεται η γεώτρηση της Total είναι αρκετά μακριά.

Πάντως, η Κύπρος θα εκδώσει αντί – NAVTEX καταγγέλλοντας την ενέργεια της Τουρκίας, με κύκλους της κυπριακής κυβέρνησης να τονίζουν ότι η Άγκυρα με την ενέργεια αυτή παρανομεί.

Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαία η δέσμευση των συγκεκριμένων οικοπέδων, αφού υποστηρίζει ότι μέρος τους της ανήκει.

Παρ’ όλα αυτά, οι απαιτήσεις της που εκφράζονται επανειλημμένα δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, κάτι που αποδείχθηκε και από την αδειοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια γεωτρήσεων από διεθνείς κολοσσούς πετρελαιοειδών.

Την ίδια ώρα το Barbaros συνεχίζει να περιπλανάται στα τεμάχια 6 και 7, χωρίς όμως να προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ούτε το τεμάχιο 11.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις