Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / «Oι σύγχρονοι σκλάβοι του ελληνικού τουρισμού»: Το γερμανικό ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

«Oι σύγχρονοι σκλάβοι του ελληνικού τουρισμού»: Το γερμανικό ρεπορτάζ για τις συνθήκες εργασίας

Τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται η πλειοψηφία τν Ελλήνων στις σεζόν του καλοκαιριού, είχε ως θέμα ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Europa Magazin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «30 εκατομμύρια τουρίστες περιμένει φέτος η Ελλάδα», ήταν το σχόλιο που άνοιγε το ρεπορτάζ, θέλοντας να δώσει μια γεύση για όσα θετικά […]

Îåíï÷ïûðÜëëçëïò óå óôéãìéüôõðï áðü ôï îåíïäï÷åßï "ÉíôåñêïíôéíÝíôáë", ôçí Ôñßôç 4 Äåêåìâñßïõ 2012. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Τις σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται η πλειοψηφία τν Ελλήνων στις σεζόν του καλοκαιριού, είχε ως θέμα ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Europa Magazin του πρώτου δημόσιου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

«30 εκατομμύρια τουρίστες περιμένει φέτος η Ελλάδα», ήταν το σχόλιο που άνοιγε το ρεπορτάζ, θέλοντας να δώσει μια γεύση για όσα θετικά περιμένουν την ελληνική οικονομία, μια στιγμή μάλιστα που το έχει ανάγκη.

«Βέβαια, ορισμένα νησιά του Αιγαίου υποφέρουν από την προσφυγική κρίση, αλλά ο φόβος των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Εγγύς Ανατολή ή στο Μαγκρέμπ, οδηγούν τους τουρίστες στο να προτιμήσουν την Ελλάδα. Με την αύξηση του τουριστικού κύματος δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η λιγότερο φωτεινή» αναφέρει το ρεπορτάζ του ARD.

serbitoros-estiatorio

«7 μήνες χωρίς διακοπή»

Για να ανακαλύψει αυτήν την άλλη πλευρά η ρεπόρτερ Έλεν Τραπ ταξίδεψε στη Σαντορίνη, ρώτησε εργαζόμενους και κατέγραψε τα όσα της είπαν και όσα η ίδια είδε.

«Για τους μεν είναι παράδεισος, για τους άλλους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι κόλαση, οι χειρότεροι μήνες του χρόνου, 7 μήνες χωρίς διακοπή, πολλές φορές ούτε μια ημέρα».

Η Τραπ συνάντησε στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου μια κοπέλα από την Αθήνα, η οποία για 6 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, πληρώνεται 1.000 ευρώ.

«Είναι σούπερ» σχολιάζει η ρεπόρτερ, «όμως τα προηγούμενα χρόνια η κοπέλα ήταν μια από τις σύγχρονες σκλάβες του νησιού, κέρδιζε λιγότερο από 1.000 ευρώ.

«Είναι σούπερ» σχολιάζει η ρεπόρτερ, «όμως τα προηγούμενα χρόνια η κοπέλα ήταν μια από τις σύγχρονες σκλάβες του νησιού, κέρδιζε λιγότερο από 1.000 ευρώ, με απλήρωτες υπερωρίες, ενώ ορισμένες εργαζόμενες δεν ήταν καν ασφαλισμένες. Υπάρχουν πολλές αλλά σιωπούν από φόβο μη χάσουν τη δουλειά του».

Βέβαια για να μην καταγράφεται μόνο η δραματική πλευρά, η δημοσιογράφος συνάντησε και ξενοδόχους που απασχολούν προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, το οποίο και πληρώνουν ικανοποιητικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις