Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς, ανεργία και συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς, ανεργία και συντάξεις

Σε σκληρή κόντρα ΝΔ και πρωθυπουργού εξελίχθηκε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυξήθηκαν οι μισθοί, ότι μειώθηκε η ανεργία, αλλά και οι τοποθετήσεις του στο Υπουργείο Εργασίας. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα επί μέρους θέματα, είπε μεταξύ άλλων: «Η πιο σημαντική είδηση αυτής της περιόδου είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας. Βρισκόμαστε ήδη στα […]

362_as_oikonomia_4

Σε σκληρή κόντρα ΝΔ και πρωθυπουργού εξελίχθηκε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυξήθηκαν οι μισθοί, ότι μειώθηκε η ανεργία, αλλά και οι τοποθετήσεις του στο Υπουργείο Εργασίας. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα επί μέρους θέματα, είπε μεταξύ άλλων: «Η πιο σημαντική είδηση αυτής της περιόδου είναι η σταθερή μείωση των ποσοστών ανεργίας. Βρισκόμαστε ήδη στα πιο χαμηλά επίπεδα της τελευταίας πενταετίας. Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε για τον Απρίλιο την ανεργία στο 21,7%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τις αρχές του 2012. Το οποίο, μάλιστα, τον Απρίλιο του 2014, λίγο πριν αναλάβουμε, είχε -θυμίζω- εκτιναχθεί στο 27,2%. Τα στοιχεία της Εργάνης, που καταγράφουν το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2017 256.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου, από το 2001 μέχρι σήμερα. Από το Φλεβάρη του 2015, που αναλάβαμε, έως σήμερα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 320.000 θέσεις εργασίας. Η στοχευμένη δουλειά μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Με περισσότερους από 100.000 ελέγχους τη διετία 15-16 έχουμε επιτύχει μείωση της αδήλωτης εργασίας, στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, από το 19,17% που βρισκόταν το 2014, στο 13,58% το 2016. Και αυτό γιατί έχουμε την πολιτική βούληση. Είναι οι περιπτώσεις εκείνες, όπου πίσω από το μπλοκάκι κρύβεται η ύπαρξη εξαρτημένης εργασίας. Μέθοδος με την οποία ο μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ. Εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια σ’ αυτή την κατάσταση. Το πρώτο βήμα έγινε μέσα από την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιράζεται η ασφαλιστική εισφορά ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Ήδη 22.000 εργαζόμενοι έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το δεύτερο βήμα. Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι, σε μισθωτό εργαζόμενο. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνδυασμό με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αποτελούν τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ξανά ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ για άλλη μια φορά διαψεύδουν τους προφήτες της καταστροφής. Το πλεόνασμα που καταγράφεται το πρώτο εξάμηνο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί αντανάκλαση τόσο της θετικής τάσης στην μισθωτή εργασία όσο και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας, η οποία στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει φτάσει από το 53% σχεδόν στο 70%. Όλα αυτά τη στιγμή που το 2015 παραλάβαμε ένα ταμειακό έλλειμμα στην κύρια ασφάλιση πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 το ταμειακό πλεόνασμα ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ».

Νέα Δημοκρατία: «Ο κ. Τσίπρας θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα και τα συντρίμμια»

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης επέκρινε τον Πρωθυπουργό λέγοντας: «Θέλει μεγάλο θράσος να εμφανίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο “σώμα” της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ιδού λοιπόν οι “επιτυχίες” του κ. Τσίπρα τα τελευταία τρία χρόνια:

  1. Δραματική μείωση, πάνω από δύο μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από εξοντωτικούς φόρους (άμεσους και έμμεσους) και εισφορές, καθώς και δυο διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου.
  2. Απώλεια 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς η ανεργία έπρεπε να κλείσει το Δεκέμβριο του 2016 στο 19,5% και τελικά έκλεισε στο 23,5%!
  3. Απόλυτη κυριαρχία -για πρώτη φορά- στην αγορά εργασίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, έναντι της πλήρους απασχόλησης.
  4. Πρωτοφανής φυγή των νέων στο εξωτερικό. Η τάση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ τριπλασιάστηκε.
  5. Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση.
  6. Αθέτηση της υπόσχεσης για επαναφορά σε ισχύ των κλαδικών συμβάσεων. Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το αντίθετο.
  7. Εξοντωτικές εισφορές που κυριολεκτικά “διαλύουν” ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
  8. Άδικες και αχρείαστες μειώσεις συντάξεων -που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ- σε σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Μειώσεις που μεταφράζονται σε απώλεια, ως και τριών συντάξεων!
  9. Ισχυρό πλήγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς και την κατάργηση των συντάξεων χηρείας.
  10. Πρωτοφανής “στάση πληρωμών” σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που φθάνει τα 3 δις ευρώ και αφορά 139.000 κύριες συντάξεις, 127.000 επικουρικές και 63.000 εφάπαξ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία θέλει να δραπετεύσει ο κ. Τσίπρας, αλλά δυστυχώς βιώνουν οι Έλληνες πολίτες».

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις