Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επεισόδιο στην ΑΟΖ: Τουρκική φρεγάτα πλησίασε το γεωτρύπανο- Κύπρος: “Φύγετε”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επεισόδιο στην ΑΟΖ: Τουρκική φρεγάτα πλησίασε το γεωτρύπανο- Κύπρος: “Φύγετε”

Την ώρα που γίνεται κάτω από την προστασία των μεγάλων δυνάμεων η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα συνεχίζει το χαβά της. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, σήμερα Σάββατο, η τουρκική φρεγάτα Gökçeada  όχι μόνο άλλαξε πορεία πλεύσης και άρχισε να κινείται προς την Πάφο αλλά πλησίασε αρκετά το West Capella. Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η […]

Öùôïãñáößá ôïõ ðëùôïý ãåùôñýðáíïõ "ÁÔËÁÓ" ðïõ êÜíåé ãåþôñçóç óôï êïßôáóìá "Å" áíïé÷ôÜ ôçò ÈÜóïõ, óýìöùíá ìå ôéò ðñþôåò åíäåßîåéò, âñÝèçêå ðåôñÝëáéï êáëÞò ðïéüôçôáò êáé óå ìåãÜëç ðïóüôçôá óå âÜèïò 3.125 ìÝôñùí, Üìåóá áñ÷ßæïõí ôá ôåóô êáýóåùò ãéá íá äéáðéóôùèåß ìå âåâáéüôçôá åÜí åßíáé åêìåôáëëåýóéìï.

Την ώρα που γίνεται κάτω από την προστασία των μεγάλων δυνάμεων η γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα συνεχίζει το χαβά της.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris Postasi, σήμερα Σάββατο, η τουρκική φρεγάτα Gökçeada  όχι μόνο άλλαξε πορεία πλεύσης και άρχισε να κινείται προς την Πάφο αλλά πλησίασε αρκετά το West Capella.

Αποτέλεσμα ήταν να παρέμβει η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή, προειδοποιώντας: «Μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Πορεία προς το Αιγαίο με τελικό προορισμό τα Μουδανιά έχει χαράξει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros. Παρά το ότι αρχικώς υπήρξαν πληροφορίες ότι θα προσεγγίσει τον κόλπο της κατεχόμενης Μόρφου, ακολούθησε πορεία νοτιοδυτική και σήμερα το πρωί βρισκόταν στα ανοικτά της Πάφου, με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αρκετά μακριά από το οικόπεδο 11.

Να σημειωθεί πως η Τουρκία έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, είχε αναφέρει πως η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στην Μόρφου, προσθέτοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η γεώτρηση.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το Κυπριακό ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει πολλές φορές, ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου.

Παράλληλα, τονίζει ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», ανέφερε το Κυπριακό ΥΠΕΞ.

Τέλος, τονίζει ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία είναι η διαρκής επιθυμία της Τουρκίας να ελέγχει πλήρως και να παρεμβαίνει στο νησί όποτε η ίδια θεωρεί σκόπιμο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα δήθεν συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις