Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντίποινα από Τουρκία: Ανοιχτά της Κύπρου το “Μπαρμπαρός”!
ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα από Τουρκία: Ανοιχτά της Κύπρου το “Μπαρμπαρός”!

Άρωμα πολέμου στη Μεσόγειο , με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, να βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου, ακριβώς πάνω από τη Μόρφου. Βέβαια, σύμφωνα με το «Marine Traffic» προορισμός του σκάφους είναι τα Μουδανιά, στη βορειοδυτική Τουρκία. Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έγιναν ποτέ δεκτές από την Άγκυρα και χθες μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών […]

assets_LARGE_t_420_55440936

Άρωμα πολέμου στη Μεσόγειο , με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, να βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου, ακριβώς πάνω από τη Μόρφου. Βέβαια, σύμφωνα με το «Marine Traffic» προορισμός του σκάφους είναι τα Μουδανιά, στη βορειοδυτική Τουρκία.

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έγιναν ποτέ δεκτές από την Άγκυρα και χθες μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, είχε ενημερώσει ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Η τουρκική εφημερίδα Haber7 γράφει πως αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Milliyet σε άρθρο της, κάνει λόγο για «Απόβαση στη Μόρφου», χρησιμοποιώντας τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

fghjkghjkghj

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Berat Albayrak μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είχε δηλώσει πως η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Barbaros είναι η Μόρφου.

«Κανείς δεν μπορεί κανείς να δρα από μόνος του. Δεν μπορούμε να δούμε μια τέτοια κίνηση θετικά. Η Τουρκία από δω και πέρα θα είναι πιο ενεργή δύναμη στις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε Μεσόγειο, Μαύρη θάλασσα, στεριά ή θάλασσα γενικώς. Δεν είμαστε μπανανία»

«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

POREIA BARBAROS

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, είπε πως οι κινήσεις αυτές δεν είναι ανησυχητικές, συμπληρώνοντας πως η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την κατάσταση.

«Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

«Συνεπώς πράττουμε αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε. Δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων η στρατικοποίηση του όλου ζητήματος, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Σε σχόλιο πως οι πολίτες ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος είτε ανησυχίας είτε πανικού» και εξέφρασε τη θέση πως «το συντομότερο που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο στο καλύτερο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις