Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο- Τουρκία σε Κύπρο: Θα απαντήσουμε κατάλληλα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο- Τουρκία σε Κύπρο: Θα απαντήσουμε κατάλληλα

Συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται υπό το βλέμμα των ξένων δυνάμεων, που έχουν γυρίσει την πλάτη στον Ερντογάν. Όπως λένε οι Τούρκοι με μια άκρως απειλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα απαντήσουν κατάλληλα στις δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων […]

aoz

Συνεχίζει τα επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο η Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται υπό το βλέμμα των ξένων δυνάμεων, που έχουν γυρίσει την πλάτη στον Ερντογάν.

Όπως λένε οι Τούρκοι με μια άκρως απειλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, θα απαντήσουν κατάλληλα στις δραστηριότητες της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Παρακολουθούνται στενά οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Ελληνοκυπριακής διοίκησης οι οποίες διεξάγονται μονεμερώς στην Ανατολική Μεσόγειο παραβλέποντας  τα πραγματικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Από την αρχή η Τουρκία έχει προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις όσον αφορά αυτές τις ανεύθυνες ενέργειες της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’.

Και αυτή τη φορά, ένα γεωτρύπανο έφτασε στην περιοχή προκειμένου να ξεκινήσει εργασίες στο πλαίσιο της λεγόμενης άδειας που παρείχε μονομερώς η ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’.

Είναι καθαρό ότι στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος που έμεινε χωρίς αποτέλεσμα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διάσκεψης για την Κύπρο, παρόλες τις προσπάθειες καλής πρόθεσης της τουρκικής πλευράς είναι η αντίληψη της Ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού. 

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της, όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την κυβέρνηση της «ΤΔΒΚ» , θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση στις μονομερείς αυτές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία παραβλέπει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επάνω στις φυσικές πηγές του νησιού». 

Εντωμεταξύ, σημειώνεται ότι την Πέμπτη το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε την φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα στην Ανατολική Μεσόγειο για να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του West Capella που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αν οποιαδήποτε απειλή προέλθει από αέρα ή από θάλασσα στα 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια γύρω από την πλατφόρμα σημαίνει κόκκινος συναγερμός στις ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διέλευση  άλλων πλοίων τα οποία έχουν πάρει άδεια .Η τρίτη ζώνη η λεγόμενη κίτρινη ζώνη είναι στα 15 ναυτικά μίλια όπου γίνεται και η πρώτη ενημέρωση στα διερχόμενα πλοία.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις