Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Κλίμα πολέμου στην περιοχή
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Κλίμα πολέμου στην περιοχή

Από τα ξημερώματα ήδη βρίσκεται στην περιοχή το γεωτρύπανο της γαλλικής Total ώστε να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ. Το West Capella θα ξεκινήσει τις διαδικασίες σταθεροποίησης και αμέσως μετά θα κατεβάσει τις αρίδες του γεωτρύπανου μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του βυθού σε βάθος 1.698 μέτρων. Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών […]

aoz

Από τα ξημερώματα ήδη βρίσκεται στην περιοχή το γεωτρύπανο της γαλλικής Total ώστε να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Το West Capella θα ξεκινήσει τις διαδικασίες σταθεροποίησης και αμέσως μετά θα κατεβάσει τις αρίδες του γεωτρύπανου μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια του βυθού σε βάθος 1.698 μέτρων.

Η γεώτρηση θα ξεκινήσει με διάμετρο 32 ιντσών και θα καταλήξει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανακαλύψει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τις έρευνες την 1η Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που ανακαλύψει «ξηρό πηγάδι». Όμως θα συνεχίσει τις έρευνες μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου ακόμα και αν δεν βρει κοίτασμα.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας, οι οποίες είναι έτοιμες να παρέμβουν σε ενδεχόμενο επεισόδιο που προκληθεί από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί, απειλώντας τις πετρελαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Στην ίδια γραμμή, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου.

Την Τρίτη οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν με την ανακοίνωση άσκησης με αληθινά πυρά κοντά στην περιοχή που θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12η και 13η Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων WEST CAPELLA η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ για να μην χειροτερέψει την κατάσταση, όμως όλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ανά πάσα στιγμή κάθε πρόκληση.

Το κλίμα στην περιοχή μοιάζει με πολεμικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις