Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Τρομακτικά τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- Καλύτερα… ανεργία παρά μερική απασχόληση!
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Τρομακτικά τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- Καλύτερα… ανεργία παρά μερική απασχόληση!

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που έρχονται στη δημοσιότητα, σχετικά με την εργασία και τους μισθούς πείνας, που δείχνουν πιο συμφέρουσα λύση την… ανεργία! Η μερική απασχόληση εκτοξεύεται με τον μέσο μισθό να είναι μικρότερος ακόμα και από το επίδομα ανεργίας. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να βρουν εύκολα οκτάωρη εργασία […]

Horizontal color image of businesswoman - unrecognizable person - working with digital tablet in large futuristic factory. Woman standing on top of a balcony, holding touchpad and checking inventory of a manufacturing company on touchscreen tablet. Focus on businesswoman's hands holding black tablet, futuristic machines in background.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που έρχονται στη δημοσιότητα, σχετικά με την εργασία και τους μισθούς πείνας, που δείχνουν πιο συμφέρουσα λύση την… ανεργία!

Η μερική απασχόληση εκτοξεύεται με τον μέσο μισθό να είναι μικρότερος ακόμα και από το επίδομα ανεργίας.

Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να βρουν εύκολα οκτάωρη εργασία με τον βασικό μισθό και πολλοί επιλέγουν να καταφύγουν στο επίδομα ανεργίας.

Νέοι που έχουν σπουδάσει επί χρόνια, κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενο τους, συνήθως part time με μισθό 300-200 ευρώ.

Η μερική απασχόληση αυξήθηκε, μειώθηκαν οι απολαβές τόσο για part time όσο και για πλήρη απασχόληση, ενώ αρκετοί εργοδότες επιμένουν να μην ασφαλίζουν τους υπαλλήλους.

assets_LARGE_t_420_54762550

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ τον Σεπτέμβριο του 2016, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 2,71% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρσι και το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 0,65%.

Τον Σεπτέμβριο 2016, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 2,71% (από Σεπτέμβριο 2015) και το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 0,65%.

Είναι πράγματι τραγικό πως ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση ανέρχεται σε 394 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 335 ευρώ καθαρά τη στιγμή που ακόμα και το μειωμένο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Άξιο αναφοράς είναι πως πρώτο 5μηνο του 2014 η μερική απασχόληση ήταν στο 44,4% και η πλήρης στο 55,5%.

Το πρώτο 5μηνο του 2015 η μερική απασχόληση αυξήθηκε σε 47,8% και η πλήρης έφτανε το 52,1%, το πρώτο πεντάμηνο του 2016 για πρώτη φορά η μερική απασχόληση άρχισε να υπερτερεί με 50,3% έναντι 49,6% της πλήρους, ενώ το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους η μερική απασχόληση έφτασε στο 50,2% και η πλήρης υποχώρησε στο 49,7%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις