Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Συνέδριο Economist- Θεσμοί σε Ελλάδα: “Είστε στα μισά, προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Συνέδριο Economist- Θεσμοί σε Ελλάδα: “Είστε στα μισά, προχωρήστε με τις μεταρρυθμίσεις”

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην κυβέρνηση ο Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), δύο εκ των επικεφαλής του Κουαρτέτου που μίλησαν στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φραντσέσκο Ντρούντι που τόνισε: τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής; Υλοποίηση – Υλοποίηση – Υλοποίηση. […]

image1

Αυστηρό μήνυμα έστειλε στην κυβέρνηση ο Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) και ο Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), δύο εκ των επικεφαλής του Κουαρτέτου που μίλησαν στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φραντσέσκο Ντρούντι που τόνισε: τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής; Υλοποίηση – Υλοποίηση – Υλοποίηση.

Η ουσία των όσων είπαν, είναι πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει όσα δεσμεύτηκε ενώ έχει δρόμο ακόμα. Για να επιστρέψει στις αγορές δε, πρέπει «να ενισχύσει την εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων να δώσει έμφαση στην ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος. «Είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν» τόνισε χαρακτηριστικάο Τζιαμαρόλι.

Ερωτηθείς αν θα βγούμε από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πάμε σε νέο πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ESM απάντησε ότι «αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει τον Αύγουστο του 2018».

Αυστηρό ήταν το μήνυμα και του Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει πάλι την ευκαιρία που της δόθηκε το 2014.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκλοπόστ» και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα καθώς «η νομοθεσία υπάρχει».

TZ

ΕΚΤ: Να προχωρήσουν οι ηλεκτρονική πλειστηριασμοί

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος ζήτησε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να τονωθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Έμφαση έδωσε στην πώληση των κόκκινων δανείων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

«Τι πρέπει να γίνει από εδώ και εξής: Υλοποίηση – Υλοποίηση – Υλοποίηση. Απαιτούνται ακόμα αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να ξεκινήσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων», τόνισε ο κ. Ντρούντι.

«Μετά από 4 χρόνια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αρχίζει πάλι να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον ίδιο:

1. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, αλλά παραμένουν 25% κάτω από την αρχή της κρίσης

2. Υποχώρησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων

Αναγκαίο είναι όμως, αφού τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, παραδέχθηκε ότι η δήλωση του Eurogroup έχει αρκετές ασάφειες. «Πρέπει να εξειδικευτούν αρκετά τα μέτρα για την παράταση ή επιμήκυνση χρέους και για την ρήτρα Ανάπτυξης», τόνισε υπογραμμίζοντας πως «η ΕΚΤ πρέπει να γνωρίζει ξεκάθαρα τι ισχύει ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους».

Χουλιαράκης: Να παρουσιάζονται και τα θετικά της κυβέρνησης

«Πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για την αναδιανομή και να διαχειριστούμε το ζήτημα των φόρων ώστε να κάνουμε τον προϋπολογισμό πιο φιλικό προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Χουλιαράκης στάθηκε στο στόχο μείωσης της γραφειοκρατίας, στη σημασία την «ανάκτησης της ιδιοκτησίας του προγράμματος» και στην ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

«Χρειάζεται τώρα να διακηρύξουμε την «ιδιοκτησία» του Προγράμματος, για να μπορούμε να έχουμε αφήγημα στις αγορές», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε επίσης ότι πρέπει να μεταβληθεί η επικοινωνιακή πολιτική ώστε να προβάλλονται τα θετικά επιτεύγματα της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το χρέος είπε ότι «όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις