Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Θέλετε να… χτυπήσετε αυτόν που μασάει άσχημα; Να από τι “πάσχετε”!
PLUS

Θέλετε να… χτυπήσετε αυτόν που μασάει άσχημα; Να από τι “πάσχετε”!

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο άκουσμα του μασήματος τα νεύρα μας γίνονται… κρόσσια και ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Και πράγματι, ο ήχος του μασήματος είναι από τους πιο ενοχλητικούς, απλώς κάποιοι θυμώνουν πολύ περισσότερο από άλλους. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απόρροια μιας νευρολογικής διαταραχής, η οποία […]

chiclete_shutterstock_1334727

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο άκουσμα του μασήματος τα νεύρα μας γίνονται… κρόσσια και ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Και πράγματι, ο ήχος του μασήματος είναι από τους πιο ενοχλητικούς, απλώς κάποιοι θυμώνουν πολύ περισσότερο από άλλους.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απόρροια μιας νευρολογικής διαταραχής, η οποία ονομάζεται μισοφωνία (misophonia) και περιγράφει την απέχθεια, ή τον φόβο του ήχου.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να αποσπάσουν με τίποτα τον εγκέφαλό τους από αυτόν τον ήχο και αδυνατούν να τον αγνοήσουν, φτάνοντας και στην αγανάκτηση, δεν είναι ιδιότροποι.

Η μισοφωνία, μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος, προκαλείται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε ακουστικά ερεθίσματα. Σε άτομα με μισοφωνία αυτό γίνεται με αρνητικό τρόπο και τους προκαλεί ένα αίσθημα πανικού, αποστροφής, ή θυμού. Μπορεί, επίσης, να νιώσουν το δίλημμα «σταματάω τον ήχο ή φεύγω μακριά», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουν έξαρση αγχώδους διαταραχής.

girl-blowing-gum-bubble

Η μισοφωνία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένδειξη ότι το άτομο αυτό είναι πιο δημιουργικό από τον μέσο όρο.

Έρευνα μάλιστα από το πανεπιστήμιο Northwestern στις ΗΠΑ έδειξε πως υπάρχουν φυσιολογικές ενδείξεις ότι η δημιουργικότητα ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με την μειωμένη του ικανότητα να «φιλτράρει» άσχετες αισθητηριακές πληροφορίες.

Βασικά, εκείνοι που είναι πιο δημιουργικοί είναι πιο πιθανό να έχουν μισοφωνία, δηλαδή έχουν πολύ μεγαλύτερη δυσκολία να απομονώνουν και να μην επηρεάζονται από ενοχλητικούς ήχους γύρω τους.

Οπότε την επόμενη φορά που θα εκνευριστείτε αφόρητα όταν ο διπλανός μασάει την τσίχλα ή κάτι άλλο με τρόπο… εξοργιστικό, απλά ηρεμήστε και θυμηθείτε πως είστε πιο δημιουργικοί!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις