Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Γαλλία: Σαρωτικός ο Μακρόν, στον πάτο οι Σοσιαλιστές, νικήτρια η αποχή
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Γαλλία: Σαρωτικός ο Μακρόν, στον πάτο οι Σοσιαλιστές, νικήτρια η αποχή

Με σαρωτική νίκη του Μακρόν έκλεισε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο η αποχή ήταν τεράστια, με το 48,6% να μην επιθυμεί να προσφύγει στις κάλπες. Με το συντριπτικό ποσοστό του 32,32% των ψήφων το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, Republique en Marche και το συνεργαζόμενο MODEM κατέλαβαν την πρώτη θέση. Ακολουθεί η δεξιά […]

Makron-Gallia_aftodioikisi

Με σαρωτική νίκη του Μακρόν έκλεισε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο η αποχή ήταν τεράστια, με το 48,6% να μην επιθυμεί να προσφύγει στις κάλπες.

Με το συντριπτικό ποσοστό του 32,32% των ψήφων το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, Republique en Marche και το συνεργαζόμενο MODEM κατέλαβαν την πρώτη θέση.

Ακολουθεί η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%.

Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής 18 Ιουνίου περνούν ακόμη, η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που συγκέντρωσαν 13,74%. Το  Σοσιαλιστικό Κόμμα PS-PRG-DVG συγκέντρωσε το 9,51%.

gallia

Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι στον πρώτο γύρο, πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν. ρωτιά με υποψήφιο του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο.

Εντύπωση έκανε και η μεγάλη ήττα του κόμματος του πρώην προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, PS, με τα ποσοστά του να μην θυμίζουν σε τίποτα το 29,3% του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2012 και τις 300 έδρες.

2017-06-11T114531Z_651804024_RC1626468090_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION

«Τα αποτελέσματα πρέπει να τα δούμε με νηφαλιότητα και θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα την επομένη του δεύτερου γύρου, για να ανοικοδομήσουμε την αριστερά της κυβέρνησης σε υγιείς και ανανεωμένες βάσεις», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ.

Απογοήτευση και για τη Μαρίν Λεπέν, που μετά την αποτυχία της απέναντι στον Μακρόν για τις προεδρικές εκλογές, το κόμμα της δεν κατάφερε να «μαζέψει» τους ψηφοφόρους με το μέρος της.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/873843003831529472

Tο Εθνικό Μέτωπο κέρδισε το 13,20% των ψήφων που δεν δίνει τις 15 έδρες που ήλπιζε.

Η Λεπέν, η οποία βρίσκεται η ίδια σε καλή θέση για να εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο το 46% των ψήφων, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην απόσχουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλοι αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου, όπως η υπαρχηγός Φλοριάν Φιλιπό και ο γενικός γραμματέας Νικολά Μπε, παραδέχθηκαν ότι είναι «απογοητευμένοι».

A woman holds her dog as she casts her ballot in a polling station during the first round of French parliamentary election in Nice, France June 11, 2017. Picture taken with wide-angle lens. REUTERS/Eric Gaillard

«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας, για να μειωθούν οι δημόσιες ελευθερίες ούτε για την οικολογική ανευθυνότητα ούτε για να καλοπιάνονται οι πλούσιοι», δήλωσε ο Μελανσόν από τη Μασσαλία.

Κάλεσε μάλιστα τους ψηφοφόρους του «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».

Η αποχή πάντως σημείωσε ρεκόρ για κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πέμπτη Δημοκρατία. Η συμμετοχή ήταν στο 48,6%, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την απογοήτευση του λαού.

Ballot boxes are emptied as officials start counting the votes from the first round of French parliamentary election in Nice, France June 11, 2017. REUTERS/Eric Gaillard

Σοσιαλιστές και συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν περισσότερους πολίτες στις κάλπες στον δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, καλώντας τους όμως να μην χαρίσουν υπερβολική εξουσία μόνο σε ένα κόμμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις