Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πίσω στο 2015: Σε κατάσταση αμόκ η κυβέρνηση- Βρυξέλλες: “Αφήστε το χρέος και ασχοληθείτε με την αξιολόγηση”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πίσω στο 2015: Σε κατάσταση αμόκ η κυβέρνηση- Βρυξέλλες: “Αφήστε το χρέος και ασχοληθείτε με την αξιολόγηση”

Όχι μόνο καλά δεν πάνε τα πράγματα με το χρέος, αλλά φαίνεται πως χάνεται οριστικά και η πιθανότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι δανειστές, χαμηλώνουν τον πήχη όλο και περισσότερο, και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι ακόμη ένα ναυάγιο. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα στείλει σαφές μήνυμα, κρατώντας σε μεγάλη αγωνία την […]

88888

Όχι μόνο καλά δεν πάνε τα πράγματα με το χρέος, αλλά φαίνεται πως χάνεται οριστικά και η πιθανότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι δανειστές, χαμηλώνουν τον πήχη όλο και περισσότερο, και το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι ακόμη ένα ναυάγιο.

Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα στείλει σαφές μήνυμα, κρατώντας σε μεγάλη αγωνία την Ελλάδα και το σκηνικό του 2015 επανέρχεται. Οι Bρυξέλλες βάζουν πάγο και στην καταβολή της δόσης εάν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα!

Πλέον, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουλίου.

Τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο ζόρικα μετά την επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες, με την κυβέρνηση να απαντά ότι το Eurogroup δεν είναι θεσμικό όργανο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων 104,9 Fm, κάλεσε τον Σόιμπλε να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα και να εργαστεί για εξεύρεση λύσης.

«Καλύτερα να σταματήσει ο κ. Σόιμπλε να ρίχνει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να εργαστεί σε μια κατεύθυνση εποικοδομητικής λύσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

tzanakopoulos-650_0

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί στο Eurogroup καμία λύση που δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος.

«Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις.

Μετά από δύο χρόνια, όπου τρέχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες».

Μήνυμα από Βρυξέλλες: Ρίξτε το βάρος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Οι Βρυξέλλες επιμένουν πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με το χρέος και να ρίξει το βάρος στη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς εκκρεμούν ακόμη αρκετά προαπαιτούμενα.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα γίνει τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG) όπου σε αυτήν θα πρέπει να επικυρωθεί πως η αξιολόγηση έκλεισε και πως αποδεσμεύεται η δόση.

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου συνεδριάζει το EWG. Η Ελλάδα θα σχηματίσει σαφή άποψη από την στάση που θα κρατήσουν οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη στάση των θεσμών στο θέμα του χρέους και για τις προοπτικές για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις