Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Bloomberg: «Καμιά βελτιωμένη πρόταση για το χρέος»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: «Καμιά βελτιωμένη πρόταση για το χρέος»

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν πολύ καλά σημειώνουν ότι «μπορεί να μην προσφερθεί στην Αθήνα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο…». Πάγωσε η Αθήνα στην μετάδοση της είδησης. Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει: «Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό […]

356_as_oikonomia_9

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν πολύ καλά σημειώνουν ότι «μπορεί να μην προσφερθεί στην Αθήνα ένα ουσιαστικά βελτιωμένο πακέτο ελάφρυνσης στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο…». Πάγωσε η Αθήνα στην μετάδοση της είδησης. Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει: «Αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφήνεια για το θέμα του χρέους και αυτό δεν ήταν στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο συνέδριο, προειδοποίησε ότι η ελληνική οικονομία «δεν μπορεί να αντέξει για έναν ακόμη χρόνο την αβεβαιότητα ως προς το αν θα υπάρξουν κάποια μέτρα για το χρέος ή όχι».

Σκληρή η πραγματικότητα, αλλά οι πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τις διαφορές ως προς τα μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το χρέος της χώρας -που βρίσκεται σήμερα περίπου στο 180% του ΑΕΠ- σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο συμβιβασμός που πρότεινε η ευρωζώνη για επέκταση έως και 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής απ’ το ΔΝΤ. Η απροθυμία του, πάλι, χάλασε τη δουλειά για τους Έλληνες λόγω των επιπτώσεων για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το σήμα που θα έστελνε στις αγορές. Βασικό σημείο διαφωνίας πηγάζει απ’ τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να αντέξει η χώρα.

Οι απόψεις του ΔΝΤ είναι πιο συντηρητικές εν προκειμένω απ’ ό,τι εκείνες των πιστωτών της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.

Αλλά και η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι «χρειάζεται περισσότερη ορατότητα για τη μελλοντική πορεία του χρέους της Ελλάδας προτού μπορέσει να συμπεριλάβει τα κρατικά της ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις