Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στη Φρανκφούρτη Τσακαλώτος- Στουρνάρας: “Παζάρι” για το χρέος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Φρανκφούρτη Τσακαλώτος- Στουρνάρας: “Παζάρι” για το χρέος

Στην Φρανκφούρτη, όπου «χτυπά η καρδιά» της ΕΚΤ, βρίσκεται σήμερα η προσοχή όλων για το θέμα του ελληνικού χρέους. Οι δανειστές θα έρθουν για ακόμα μία φορά σε αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές;». Πάντως την Δευτέρα, στην συνεδρίαση του Washington […]

Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on May 22, 2017. / Συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες στις 22 Μάη, 2017

Στην Φρανκφούρτη, όπου «χτυπά η καρδιά» της ΕΚΤ, βρίσκεται σήμερα η προσοχή όλων για το θέμα του ελληνικού χρέους. Οι δανειστές θα έρθουν για ακόμα μία φορά σε αντιπαράθεση με την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με τίτλο: «Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές;». Πάντως την Δευτέρα, στην συνεδρίαση του Washington Group την Δευτέρα, τα «μεγάλα κεφάλια» δεν βρήκαν καμία λύση.

Τσακαλώτος και Στουρνάρας θα αρχίσουν τα παζάρια, με τον Σόιμπλε να επιμένει πως η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, άρα η ελάφρυνση του χρέους- σε ικανοποιητικό επίπεδο- δεν είναι απαραίτητη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όμως τα βάζει και με το ΔΝΤ, κατηγορώντας το για υπερβολικές προβλέψεις, πως η Ελλάδα θα κινείται με μόλις 1% ανάπτυξη για τα επόμενα 40 χρόνια. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το Ταμείο προσπαθεί να πιέσει για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ή απλώς ακολουθεί αυτή την τακτική επειδή επιθυμεί να αποχωρήσει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα.

Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem gestures as he speaks to Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a euro zone finance ministers meeting in Brussels, Belgium December 5, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να τονίσει ξανά σήμερα, στο συνέδριο του Economist,  πως η Ελλάδα χρειάζεται κίνητρα και δρόμο για επενδύσεις, κάτι που απαιτεί μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να ανέβει στην εκτίμηση των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών.

Από την άλλη, η κυβέρνηση μία θέλει, μια δεν θέλει το ΔΝΤ στα πόδια της, τονίζοντας συνεχώς πως δεν την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τη ζητούν οι Ευρωπαίοι. Άρα, αν αυτό αποχωρήσει, δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Ο κ. Τσίπρας, επικοινώνησε το βράδυ με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, βάζοντας τον και πάλι στο παιχνίδι, η απόφαση όμως θα παρθεί έτσι κι αλλιώς στο Eurogroup.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις