Χιλιάδες πολίτες τρέχουν στις ΔΟΥ να καταγγείλουν την φοροδιαφυγή τους

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Χιλιάδες πολίτες τρέχουν στις ΔΟΥ να καταγγείλουν την φοροδιαφυγή τους

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Τελειώνει αύριο Τετάρτη η προθεσμία για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν σε πολλές ΔΟΥ για αναδρομικές δηλώσεις διακοπής εργασιών, ώστε να αποφύγουν την «καμπάνα». Το ΥΠΟΙΚ βέβαια δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση με την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές […]

30.05.2017 | 08:38

Τελειώνει αύριο Τετάρτη η προθεσμία για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν σε πολλές ΔΟΥ για αναδρομικές δηλώσεις διακοπής εργασιών, ώστε να αποφύγουν την «καμπάνα».

Το ΥΠΟΙΚ βέβαια δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση με την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες συμπληρωματικές ή αρχικές δηλώσεις στις ΔΟΥ για εισοδήματα που παρέλειψαν να δηλώσουν στο παρελθόν, αλλά και πληροφοριακού χαρακτήρα δηλώσεις ή εκπρόθεσμες διακοπές εργασιών.

Πάντως, περίπου 49.000 φορολογούμενοι δήλωσαν πρόσθετα εισοδήματα 2,5 δισ. ευρώ ή, κατά μέσο όρο, περίπου 50.000 ευρώ περισσότερα από όσα είχαν ήδη δηλώσει στην εφορία τα προηγούμενα χρόνια, από την ρύθμιση και μετά.

Τα 250 εκατ. ευρώ μπήκαν αμέσως στα δημόσια ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν σε δόσεις.

Οι περισσότεροι βέβαια είχαν πιαστεί από την εφορία, οπότε πλήρωσαν αμέσως για να μην καταλήξουν στα δικαστήρια, αν και δεν είναι σίγουρο πως θα γλιτώσει κάποιος ακόμη κι αν κατέβαλε τα χρέη.

Στο οικονομικό επιτελείο αποφεύγουν πάντως να πουν αν θα δοθεί παράταση στη ρύθμιση έως τις 30 Ιουνίου ή, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ζητούν φορείς  αλλά και βουλευτές.

Ο λόγος είναι γιατί είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων να μην δοθούν παρατάσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι ΔΥΟ από δω και στο εξής θα επικεντρώνονται σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας και θα επεκτείνονται στο παρελθόν μόνο αν έχει αποκαλυφθεί «σκαστή» φοροδιαφυγή.

Καθοριστικής σημασίας για την τύχη της ρύθμισης θεωρείται και η εκδίκαση στις 7 Ιουλίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής κατά των διατάξεων νόμων των τελευταίων ετών που προβλέπουν διακοπή της παραγραφής του δικαιώματος της εφορίας να διενεργεί αναδρομικούς ελέγχους δεκαετίας, επικαλούμενη στοιχεία από λίστες και ανοίγματα λογαριασμών.

Σε περίπτωση που δοθεί παράταση, το αρχικό πρόστιμο για όσους ενταχθούν τελευταία στιγμή θα φτάνει στο 12% έναντι 10% που ισχύει για όσους αποκαλύψουν μέχρι και αύριο τα αδήλωτα εισοδήματά τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ ζητά την παράταση της οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του N. 4446/2016, θεωρώντας την ως δημοσιονομικά επιβεβλημένη, καθώς συνεχίζεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ένταξη στη ρύθμιση.

 

Exit mobile version